Srijeda, 01 Prosinac 2021
Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama bilo je prigodom za skretanje pozornosti javnosti na neprihvatljivost i štetnost nasilnog ponašanja, te na prihvaćanje odgovornosti svakoga od nas, kao pojedinca, za prijavu nasilja. Upravo to su smjernice kampanje koja se vodi u okviru projekta Josipov dom.

Dubrovačko-neretvanska županija realizacijom projekta „Josipov dom“ osigurat će preduvjete za uspostavu sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, a sve s ciljem prevencije nasilja i zaštite žrtava nasilja. Projekt rekonstruiranja i opremanja objekta koji će služiti kao sklonište za žrtve nasilja u obitelji je u tijeku, a predviđeno je uređenje triju stambenih jedinica od kojih je jedna u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Do uspostave Sigurne kuće, u suradnji s Caritasom Dubrovačke biskupije, žrtvama nasilja u obitelji osiguran je smještaj u privremenom skloništu za žrtve obiteljskog nasilja, a dovršetak projekta „Josipovog doma“ predviđen je krajem kolovoza 2023. godine.

„Projekt izgradnje trajnog skloništa za žrtve nasilja u obitelji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 85% financira se iz Europskog socijalnog fonda – operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“, a 15% čine bespovratna sredstva iz državnog proračuna RH“ – istaknula je zamjenica v.d. pročelnice županijskog Odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Nina Skurić te dodala da je ukupni proračun projekta Josipovog doma 11.7 milijuna kuna. „Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj obilježavamo 22. rujna u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu toga dana 1999. godine“ – podsjetila je ovom prigodom zamjenica v.d. pročelnice Nina Skurić.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Upravni odjel za zdravstvo, obitelj i branitelje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije obilježili su prezentacijama profesorice Suade Salčić i učenika Gimnazije Dubrovnik koji su iz svoje perspektive govorili o nasilju u obitelji i u intimnim vezama, posebno naglasivši rezultate anonimne ankete provedene među gimnazijalcima na temu nasilja. Među podacima se navodi da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, a dubrovački gimnazijalci u provedenoj anekti smatraju da se najviše zlostavljanja događa upravo u obiteljima, te da je najčešće verbalno zlostavljanje. Na predstavljanju u prostorijama Centra za mlade Dubrovnik sudjelovali su i predstavnici policije, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za socijalnu skrb i ravnatelji srednjih škola.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • marketingA1