Nedjelja, 26 Rujan 2021
Dvojica policajaca dubrovačke Interventne policije među najspremnijima na policijskom natjecanju

Dvojica policajaca dubrovačke Interventne policije među najspremnijima na policijskom natjecanju

Na trećem po redu natjecanju za najspremnijeg policajca „Memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine“ dvojica policijskih službenika Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske osvojila su visoki plasman.

Ovogodišnje natjecanje bilo je u Vukovaru, a cilj utrke je bio u podnožju Vukovarskog vodotornja, dok je jedna od nadzornih točaka bila na samom spomen obilježju na Ovčari gdje se odala počast poginulim braniteljima i civilima Domovinskog rata, tako da ovo natjecanje, osim sportskog, ima i duboki domoljubni karakter.

Samom natjecanju su prethodila dva dana kvalifikacija u disciplinama gađanja kratkim naoružanjem, veslanju kajaka, motoričkim sposobnostima i gađanja jurišnom puškom.
Natjecanje je obuhvaćalo policijsko-vojna znanja i vještine u možebitnim intervencijama kojima su policijski službenici često izloženi u svom svakodnevnom radu.

U ovom zahtjevnom natjecanju sudjelovalo je 66 natjecatelja koji su se natjecali u svojim službenim odorama uz dodatnu opremu ukupne težine oko 10 kg i jurišnu pušku. Zadatak je bio orijentiranje temeljem dobivene karte i savladavanje rute dužine od 38 do 45 km u sedam radnih točaka za koje je trebalo pokazati vještine čitanja topografskih karti, orijentacije i snalaženja u prostoru, gađanje metalne mete, alpinizam, veslanje kajaka, svladavanje pješadijskih prepreka, simulacija upada u prostoriju gdje su, sa zaštitnim balističkim štitom i pištoljem, trebali neutralizirati dvije mete protivnika i sastavljanje i rastavljanje oružja.

Ovo natjecanje je prestižno u vojno policijskim krugovima i svake godine postaje sve zahtjevnije u pogledu zahtjevnosti vježbi što iziskuje visoku spremnost natjecatelja koji se za sudjelovanje pripremaju i po dvije godine.

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre