Petak, 19 Travanj 2024
Uručene nagrade i priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma u županiji

Uručene nagrade i priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma u županiji

Župan Nikola Dobroslavić danas je u Velikoj vijećnici uručio nagrade i priznanja ovogodišnjim dobitnicima nagrade „Zlatna naranča“, projekta koji je Županija s Regionalnom agencijom DUNEA pokrenula kako bi se ukazalo na važnost razvoja ruralnog turizma u cilju poboljšanja kvalitete cjelokupne turističke ponude.

Čestitajući nagrađenima župan Nikola Dobroslavić je izjavio: „Izuzetno mi je drago da i ove godine, peti puta zaredom, dodjeljujemo ovu nagradu, koja jako puno znači. Čestitam dobitnicima nagrada, odnosno triju nagrada i dva priznanja, koji idu na područje cijele županije – i u Pupnat i u Vela Luku, Prizdrinu, Klek i Orašac, a to je također dokaz da ruralni turizam ide krupnim koracima naprijed na području cijele naše županije.“ Župan je istaknuo kako je ruralna ponuda u ukupnoj ponudi turizma cijele naše županije jako važna: „Dobro je ovo što radimo, a posebno je važno i dobro ono što rade naši ljudi na terenu i na ruralnom području i na ovaj način pokazuju kako se može napraviti iskorak i postići nova kvaliteta jer to naši turisti i trebaju. Još jednom čestitke svima, nastavimo tako dalje“, kazao je župan, uz optimističnu poruku kako se nada da će ova turistička sezona biti uspješna jer turizam moramo čuvati i unaprjeđivati, ali je i dodao kako uspjeh ove turističke sezone ovisi prije svega o tome koliko ćemo biti odgovorni.

Nagradu za najbolji primjer ruralnog turizma ove je godine osvojila Konoba Mate iz Pupnata te je vlasnicima, obitelji Farac, župan Dobroslavić danas uručio statuu zlatne naranče i povelju, a pripada im i iznos od pet tisuća kuna. Konoba je otvorena 2000. godine i danas o njoj brine već druga generacija, koja gastronomski bogatu tradiciju i običaje interpretira kroz ponudu lokalnih, tradicionalnih jela i slastica, no na drugačiji i inovativan način, uzimajući tehnologije pripreme iz moderne gastronomije, ali zadržavajući naslijeđe koje s pažnjom njeguju.

Dobitnik druge nagrade na ovogodišnjem natječaju, za što im je danas uručena Srebrna povelja i tri tisuće kuna, je Bonaca Klek iz Kleka, koju vodi šesteročlana obitelj Deak. U sklopu ponude turističkog smještaja obitelj Deak ima 31 bungalov/apartman u turističkom naselju Klek idealno za obiteljski tip turizma te luksuznu Vilu Stolovi, sa svim popratnim sadržajima. Obitelj Deak u Opuzenu ima i suvremenu vinariju te imaju i dvije linije vlastitih proizvoda, pa je tako ‘Ćaća moj’ brend za vrhunska, a ‘Dida moj’ za kvalitetna vina, a obitelj se bavi i maslinarstvom.

Seosko domaćinstvo Savonari iz Orašca dobitnik je treće nagrade te im je danas uručena brončana povelja i dvije tisuće kuna. Objekt je smješten u dvorcu koji plijeni pozornost očuvanom izvornom arhitekturom, uz mali samostan iz 17. stoljeća, a čitavi obnovljeni ladanjski kompleks pripada obitelji Rakigija koja turistima već 40 godina, osim smještaja u pomno uređenim sobama, nude i tradicionalnu kuhinju i proizvode iz vrta koji se prostire oko dvorca na oko pet tisuća četvornih metara.

Uz ove nagrade, dodjeljuju se i posebne nagrade u kategoriji Atrakcije u ponudi ruralnog turizma; ove godine su one pripale OPG Seosko domaćinstvo Miletić iz Vela Luke (posebna nagrada u kategoriji atrakcije u ruralnom turizmu, priznanje i tri tisuće kuna) te Vinariji Križ iz Prizdrine (u kategoriji Tradicijski proizvodi, priznanje i tri tisuće kuna).

Seosko domaćinstvo Miletić iz Vela Luke bavi se generacijama maslinarstvom i proizvodnjom ulja, a nakon obnavljanja nekoliko zapuštenih i porušenih kamenih pojata u starom obiteljskom masliniku, na lokaciji Stani nedaleko od Vele Luke, započeli su i s usluživanjem jela i pića u Konobi Gulin. Svojim gostima, osim aroma korčulanskog maslinovog ulja koje nosi oznaku izvornosti na razini EU, kao i domaće hrane, nude uživanje i u trima stvarima koje je zaštitio UNESCO: nepreglednim suhozidnim terasama, stoljetnim maslinicima te u izvornoj klapskoj pjesmi.

Vinarija Križ iz Prizdrine nastoji oživjeti proizvodnju Pelješkog varenika, uvjerena u ekonomski i kulturalni potencijal ovog proizvoda za lokalnu zajednicu. Ulažu vrijeme i sredstva u povećanje proizvodnje, uvodeći sitne inovacije kako bi jamčili visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerni tradicionalnom receptu.

U ime svih nagrađenih zahvalila je Ana Farac, koja je istaknula kako je ova nagrada dokaz kako snaga obitelji može postići velike rezultate. Dodala je kako ova nagrada cijeloj obitelji znači jako puno, jer to je posao koji rade iz ljubavi i u kojem cijela obitelj sudjeluje, pa im ova nagrada nije samo priznanje za dosadašnji rad već i poticaj da nastave i razvijati novu i poboljšavati postojeću uslugu.

Inače, prijave za nagradu „Zlatna naranča“ otvorene su još prošle, 2020. godine te je pristiglo rekordnih 35 prijava no pandemija koronavirusa zaustavila je obilazak poslovnih subjekata te je ocjenjivačka komisija u dva kruga ocijenila i obišla finaliste u 2021. godini, a potom i izabrala najbolje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pri dodjeli je također istaknuto kako se pri ocjenjivanju itekako vodilo računa o kvaliteti proizvoda i usluge, odnosno da je ponuda koja se nudi stil života i da se radi o domaćim proizvodima prezentiranim na jedinstven i autohton način.