Petak, 19 Travanj 2024
Održana koordinacija izvođača i investitora - Đir Pelješkim mostom kroz fotogaleriju (FOTO)

Održana koordinacija izvođača i investitora - Đir Pelješkim mostom kroz fotogaleriju (FOTO)

U Komarni na gradilištu Pelješkog mosta danas je održana koordinacija investitora i izvođača radova projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“, kojoj su nazočili ministar Oleg Butković sa državnim tajnikom Josipom Bilaverom, župan Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić sa suradnicima, kao i predstavnici izvođača – tvrtki Strabag i AVAX te CRBC te nadzora. Također, na koordinaciji su bili i gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan, načelnici općina Slivno i Ston Smiljan Mustapić i Vedran Antunica kao i ravnatelj Županijske uprave za ceste Ivo Kaštelan i direktor Dubrovnik cesta Roberto Krile.



Ministar Oleg Butković je izrazio zadovoljstvo prije svega činjenicom da su na koordinaciji bili svi izvođači radova kao i nadzor pa je bilo mogućnosti da se svaka faza radova ovog projekta prodiskutira. „U ovom trenutku situacija je vrlo dobra, povoljna, a što se tiče mosta posljednja pošiljka čeličnih konstrukcija je došla na gradilišta i do kraja kolovoza će biti spojen hrvatski teritorij. Nakon toga idu radnje pripreme kolničkog zastora i asfaltiranja i to sve skupa ide dobrom dinamikom. Izražavam ovom prilikom veliko zadovoljstvo izvođačem, ali i investitorom Hrvatskim cestama, jer smo unatoč problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa u vrhuncu izvedbe cijelog projekta.“, rekao je ministar. Kada je riječ o preostalim fazama projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“, dodao je ministar, Faza 2 gdje je izvođač austrijski Strabag ide dobrom dinamikom, na toj dionici nema kašnjenja i predviđeno je da će radovi biti gotovi sredinom srpnja. „U trećoj i četvrtoj fazi, koje izvodi grčki AVAX, je u početku bilo kašnjenja no sada se ulovila dinamika, tu su radovi na tunelima, a sva čelična konstrukcija i za viadukt Prapratno i most Ston je u potpunosti izrađena u Brodosplitu i sljedeći tjedan će krenuti prema gradilištu na montažu, pa je u tom smislu situacija jako dobra.“, rekao je ministar Butković naglasivši kako je najvažnije kako će hrvatski teritorij napokon biti spojen i kako će sljedeće godine u ovo vrijeme most biti završen i moći ćemo ga pustiti u promet.

Zadovoljstvo dinamikom radova izrazio je i župan Nikola Dobroslavić, kazavši kako sve zajedno izgleda vrlo optimistično. „Veselimo se da će ovaj milenijski projekt, koji nije samo važan za Dubrovačko-neretvansku županiju koju spaja u jedinstvenu cjelinu već i za Republiku Hrvatsku jer spaja dva odvojena dijela teritorija, napokon završiti. Zahvalni smo Vladi RH što je podržala ovaj projekt, koji je inicirala upravo Dubrovačko-neretvanska županija, kao i Ministarstvu i Hrvatskim cestama na odličnom vođenju ovog zahtjevnog projekta, kojemu se već nazire završetak.

Da radovi dobro napreduju potvrdio je i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, investitora projekta, Josip Škorić, rekavši kako vjeruje da će cijeli projekt biti završen u zadanim rokovima. Montaža rasponske konstrukcije ide jako dobro, završeno je oko 80 posto radova i u kontinuitetu je spojeno između 700 i 800 metara mosta i očekujemo završetak projekta u rokovima koji su za most polovina siječnja, a za pristupne ceste kraj lipnja sljedeće godine.