Ponedjeljak, 06 Srpanj 2020
U našoj županiji tri mjeseca nakon zabilježenog prvog slučaja nema više zaraženih koronavirusom

U našoj županiji tri mjeseca nakon zabilježenog prvog slučaja nema više zaraženih koronavirusom

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema više zaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tri mjeseca nakon zabilježenog prvog slučaja zaraze 19. ožujka, objavio je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite nakon sastanka na kojem je nazočio i ministar zdravstva Vili Beroš kao i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.

Sastanku na temu aktivnosti sprječavanja širenja koronavirusa u DNŽ su uz župana Nikolu Dobroslavića, zamjenicu Žaklinu Marević, zamjenika Joška Cebala (ujedno i načelnika Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije) nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, saborski zastupnik Branko Bačić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, predstavnici zdravstvenih ustanova s područja županije, članovi Stožera CZ DNŽ te pročelnica UO za društvene djelatnosti Jelena DadićMinistar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sastanaka kako je pandemija koronavirus kriza u kojoj se dosad nitko nije ranije našao.

”Razgovarali smo o novim okolnostima i izazovima. Interes nam je da nam dođe što više turista, ali to nosi određenu opasnost. Zadatak ekspertne skupine Ministarstva zdravstva bio je razviti mehanizme postupanja u svim slučajevima, a zamolio sam članove stožera da nema opuštanja. Neke stvari trebamo i predvidjeti jer je optimalno ako smo korak ispred virusa”, rekao je Beroš.

Ravnatelj Civilne zaštite i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je kako se na sastanku županijskog stožera govorili o koronavirusu, ali i protupožarnoj te turističkoj sezoni.

”Sve smo sagledali i želimo stožer pripremiti za sve aktivnosti. Zadovoljan sam radom ovog županijskog Stožera, oni su školski odradili sve zadaće. Stožeri će i u ljetnim mjesecima ostati aktivni”, izjavio je Trut.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo rekao je kako je nakon otvaranja granica i s početkom turističke sezone došlo do rasta kretanja ljudi kroz županiju, čime se povećava rizik ponovne pojave pozitivnih na koronavirus na jugu Hrvatske.

”Da do tog ne bi došlo s epidemiološkim službama pripremamo mjere i upute za hotelske kuće, privatne iznajmljivače i ugostiteljske objekte, a razrađujemo i protokole kako postupati u slučajevima pojave zaraze među gostima”, rekao je Cebalo.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je nepostojanje zaraženih koronavirusom rezultat rada Vlade RH te nacionalnog i županijskog stožera, kao i svih drugih službi i ustanova.

”Brojni su pridonijeli da smo zasad suzbili pandemiju. Naravno da su ključnu ulogu imali građani, koji su odgovorno slijedili sve mjere i upute. Vjerujem da ćemo znati odgovoriti i na mogući drugi val, koji ne bi trebao biti bitna opasnost kad imamo ovakve ljude”, zaključio je Dobroslavić.