Ponedjeljak, 29 Svi 2023
Novi turistički sadržaji; Povijesne šetnje kroz Mline i Kupare pod vodstvom Vedrana Mezeija (FOTO)

Novi turistički sadržaji; Povijesne šetnje kroz Mline i Kupare pod vodstvom Vedrana Mezeija (FOTO)

Od ove sezone Župa dubrovačka je bogatija za nove turističke sadržaje. Riječ je o vođenim turama koje je osmislio Vedran Mezei, turistički vodič, glazbenik i autor dvaju objavljenih knjiga: „Tu sam” i „Treći ključ”.

Pitali smo ga da nam otkrije detalje svojih programa na kojima su već počeli sudjelovati gosti sa šireg dubrovačkog područja

-  Riječ je o turama kroz Mline i Kupare, a pored toga vodim i ture kroz Cavtat i Dubrovnik. Program u Mlinima zapravo je nastavak „Povijesnih šetnji“ koje se od ove sezone održavaju pod nazivom „Mlini - Secrets and Legends of a Beach Paradise“ i gostima se nude po komercijalnim uvjetima. Program govori o bogatoj povijesti mjesta, brojnim mlinovima koji su imali važnu gospodarsku ulogu ovog kraja, povijesnom prikazu župne crkve, velikom potresu iz 1667, epidemijama kuge u Dubrovačkoj Republici… Na kraju odlazimo u zapušteni ljetnikovac Bettera gdje je boravio i stvarao Ruđer Bošković, a spominjemo i priče o navodnim seansama prizivanja duhova koje se vežu za staru kuću u Beterini.Ovim putem zahvaljujem komunalnom poduzeću Općine Župa dubrovačka koje je početkom godine očistilo i uredilo povijesni lokalitet na Beterini. Sanirani su oštećeni putovi i zidovi te postavljene klupe i ograda pa su tako pristup i posjet nekadašnjoj ladanjskoj kući znatno sigurniji. Vjerujem kako ćemo i dalje nastaviti s organizacijom terenske nastave za učenike osnovnih škola u Beterini, kao što je to bilo i proteklih godina.

Na vođenu turu po Kuparima potaknulo me je zanimanje gostiju za taj lokalitet, ali i izuzetno zanimljiva povijest mjesta. Priča o Kuparima nije samo priča o ratu i razaranju jer seže još od antičkog doba preko Dubrovačke Republike, a povezuje ih duga tradicija proizvodnje građevinskog materijala. Tu su i detalji vezani za razvoj elitnog turizma početkom prošlog stoljeća kada su neki gosti dolazili na odmor hidro avionima koji bi pristajali na obližnju plažu. Goste upoznajem i s izgradnjom vojnog odmarališta u vremenu nakon Drugog svjetskog rata kao i arhitektonskim ostvarenjima izuzetno nadarenog sarajevskog arhitekta Davida Fincija. Naravno, nezaobilazna je priča i o Domovinskom ratu, ali i prošlogodišnjim događajima kada su Kupari bili lokacija za snimanje filma Oskarom nagrađenih glumaca.Sve tri ture su na engleskom jeziku i održavaju se dva puta tjedno prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Zainteresirani sudionici se prethodno trebaju najaviti preko Vedranove mrežne stranice, poslati poruku na mobitel ili unaprijed kupiti karte na nekom od prodajnih mjesta (hoteli, turističke agencije ili online platforme). Pored redovnih, postoji mogućnost organiziranja privatnih obilazaka prema prethodnom dogovoru.

Tura u Mlinima je utorkom u 17 sati i subotom u 10 sati, a sastajalište je ispred donjeg ulaza u hotel Astareu.
Obilasci Kupara su utorkom i petkom u 10 sati iz hotela Sheraton s tarace Molina (dostupna s vanjske strane hotela, desno od glavnog ulaza).

Vođena tura u Cavtatu održava se ponedjeljkom i četvrtkom s početkom u 10 sati, a mjesto okupljanja je na kraju rive pored franjevačkog samostana (ispred spomenika Franu Supilu).

Predviđeno trajanje svih tura je od sat i trideset minuta do dva sata, a sve detalje možete provjeriti na Vedranovoj mrežnoj stranici: https://www.3keys-tours.com

Link na video za Kupare: https://youtu.be/jY-XzSGOvtM
Link na video za Mline: https://youtu.be/aZRDpjADDBg

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • čestitke - hdzzupa
  • texo
  • čestitke - tzzupanije