Srijeda, 24 Travanj 2024
Krajem rujna izlazi nova knjiga Vedrana Mezeia - „Treći ključ“ roman čija se priča odvija u Mlinima

Krajem rujna izlazi nova knjiga Vedrana Mezeia - „Treći ključ“ roman čija se priča odvija u Mlinima

Naš sumještanin Vedran Mezei krajem rujna objavit će svoju drugu knjigu pod nazivom „Treći ključ“.

- „Treći ključ“ usporedno prati dvije radnje i obje su vezane za naš Grad, ali i za Župu dubrovačku. Veliki dio romana odvija se u Mlinima, s posebnim naglaskom na ljetnikovac Bettera. Upravo zbog toga u knjizi je kroz različite događaje predstavljen povijesni prikaz ovog, po mom mišljenu, vrlo zanimljivog i nepravedno zapostavljenog lokaliteta.

U povijesnom dijelu romana glavni likovi su svjedoci najtragičnijeg događaja u povijesti Dubrovačke Republike – potresa iz 1667. godine, dok moderni dio donosi priču o dvoje mladih ljudi koji kroz svoju kratku ljetnu avanturu otkrivaju zanimljivosti iz dubrovačke povijesti. U romanu susrećemo neke povijesne ličnosti onoga doba među kojima su Marojica Kaboga, Frano Bobali, Baro Bettera i drugi. Pored njih, u modernom dijelu protagonisti otkrivaju biografije još nekih povijesnih osoba koje nisu bili suvremenici onoga doba, ali su važni za glavnu temu romana. To su prije svega Ruđer Bošković i Miho Pracat - rekao je Vedran o svojoj novoj knjizi.

Knjiga iz tiska izlazi krajem rujna u izdanju izdavačke kuće Ibis grafika iz Zagreba, a njezino objavljivanje pomogli su Općina Župa dubrovačka, Turistička zajednica općine Župa dubrovačka i Kopun d.o.o.


Od samoga početka imao sam veliku podršku naše općine i turističke zajednice, posebno općinskog načelnika Silvija Nardellija, voditeljice odsjeka za društvene djelatnosti i kulturu Katarine Barović i direktorice TZO Župa dubrovačka Anamarije Kusalo pa koristim ovu priliku da im se najiskrenije zahvalim. Bez njihove pomoći najvažnije ideje oko promocije ove knjige ne bi se mogle provesti u djelo.

Tako za listopad pripremamo prigodan događaj na taraci ljetnikovca Bettara gdje ćemo kroz stručno predavanje povjesničara umjetnosti Ivana Viđena prikazali povijest ovog ladanjskoga zdanja i predstavili knjigu „Treći ključ“. Također, roman je već preveden na engleski jezik pa će početkom sljedeće sezone i ovo izdanje biti objavljeno. U sklopu manifestacije „Župsko ljeto“ planiramo organizirati povijesne šetnje za turiste  gdje bismo gostima predstavili kulturno nasljeđe Župe s posebnim osvrtom na razdoblja, mjesta i povijesne ličnosti koji se spominju u knjizi - poručio je Mezei.