Četvrtak, 02 Svi 2024
hdz_dnz
Svečano otvorena renovirana Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja

Svečano otvorena renovirana Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja

Nakon cjelovite rekonstrukcije, unutrašnjeg uređenja i opremanja Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja svečano je otvorena u petak u palači Sponza u Dubrovniku.

Na otvorenju su prisustvovale obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik i ministar Branko Bačić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja i posebni savjetnik predsjednika Vlade, Damir Krstičević, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Ante Damić, državni tajnik Frano Matušić, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, kao i ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk.

Preuređena i opremljena Spomen soba obuhvaća povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Postavlja se u znak trajnog poštovanja i zahvalnosti dubrovačkim braniteljima, kao i svim hrvatskim braniteljima koji su nesebično dali svoj život braneći i oslobađajući jug Hrvatske, najzaslužnijima što je Dubrovnik ostao i bit će zauvijek – Grad Slobode.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je uvodno kako su muzeji često promatrani kao ključni čuvari identiteta, ogled su jedne zajednice, njenih tradicijskih vrednota i dosega.

”Imaju presudnu ulogu u interpretaciji povijesti i promicanju istine. U ovom slučaju istine o Domovinskom ratu i ulozi dubrovačkih branitelja u obrani grada i očuvanju slobode. Neki od njih nažalost ostali su zauvijek mladi, sačuvani u treptaju vremena, kada su iz svoje svakodnevice hrabro ustali braniti svoj grad od zločinaca koji su se drznuli razornom silom obrušiti na ove slavne, plemenite zidine. Zaustavljena, prekinuta, ali nikad zaboravljena dubrovačka mladost. Koja je neizbrisivo upisana u povijest Dubrovnika i samostalne, neovisne i suverene Hrvatske. Njihova imena i lica svim će posjetiteljima pričati priču o generaciji ponosnih, odvažnih i neustrašivih ljudi, koji su bez oružja i ratnog iskustva spremno stali braniti svoje domove i naše pravo na slobodu. U očima im nema ni traga mržnje, samo bezuvjetna ljubav prema Domovini, gradu slobode i svojim obiteljima. Uz zahvalu koji upućujemo autorici rješenja Nikolini Jelavić Mitrović, Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik te svima koji su sudjelovali u oblikovanju ove Spomen sobe i vrijedno radili na njenoj izvedbi, uvijek se rado prisjetim snažnih riječi zapovjednika obrane Grada, general-bojnika Nojka Marinovića, koji je rekao: “Pamćenje je alat, a mržnja je golemi teret”. Zato, neka nam ova Spomen soba služi kao poticaj za pamćenje i podsjetnik na to da je sloboda uvijek vrijedna žrtve. Sjećajmo se onih koji su je stekli za nas”, kazao je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić napomenuo je kako smo svi ponosni na Domovinski rat te kako je današnji događaj obilježje naše žrtve za slobodu.

”Zahvalni smo našim braniteljima, prvom predsjedniku Franju Tuđmanu na tome što smo dobili pobjedu u Domovinskom ratu, što smo osnovali državu, uveli je u euro-atlantske integracije i što na nju danas možemo biti ponosni. Mnogi drugi narodi u drugim državama bi htjeli ostvariti ono što su ostvarili naši branitelji i naš prvi predsjednik. Ponosni smo da su u ovom postignuću branitelji dali golemi doprinos, kao i naše gardijske brigade koje su nam pritekle u pomoć. Mi se našim braniteljima ne možemo nikada do kraja odužiti, posebno onima koji su dali svoje živote, međutim, moramo im se trajno oduživati. I ovo je najbolji način, kao što je napravio Grad Dubrovnik i sa ovom Spomen sobom koju je locirao ovdje da je svi mogu vidjeti, i s renoviranjem te sobe, kao i velikim projektom za koji je puno napravljeno, a treba još puno napraviti i bit će sigurno napravljeno, a to je Muzej Domovinskog rata na Srđu”, kazao je Dobroslavić.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić rekao je kako se ne možemo nikada dovoljno odužiti mladim ljudima koji su 90-ih s velikim srcem i krunicom oko vcrta, ali praktički bez oružja stali protiv neprijatelja.

”Slike granatiranja Dubrovnika i požara u naljepšim ulicama na svijetu, na Svetog Nikolu 1991. godine bile su trenutak koji je ne samo otvorio svih u Hrvatskoj, nego je bio trenutak kada je međunarodna zajednica shvatila o kakvoj se brutalnoj agresiji radi i otvorio je širom vrata za proces za međunarodno priznanje Republike Hrvatske. I u tome je uloga ovoga grada ogromna, velika”, kazao je Bačić i dodao da je taj trenutak bio prekretnica.

“Mogu čestitati svima koji su tih 90-tih godina stali u obranu Republike Hrvatske. Ova županija, prema podacima Ministarstva branitelja, dala je ogroman doprinos Domovinskom ratu. Čak 203 naša sugrađanina položili su svoje živote u Domovinskom ratu. To govori o tome koliko smo tada, 90-tih godina, imali ljubavi, spremnosti odgovoriti na poziv našeg prvog Predsjednika da u tim prekretničkim godinama stvaramo slobodnu i suverenu Hrvatsku, ali ono što je možda najvažnije, odupremo se velikosrpskoj agresiji i pobijedimo u Domovinskom ratu. Odluka da se ova Spomen soba smjesti u ovoj zgradi, svakako će još dodatno učiniti dostupnim podatke svim turistima, ali i svima koji dolaze u ovaj grad, da vide kolika je žrtva bila. Osim zahvalnosti našim herojima, ostat će trajan naš spomen na njihovu žrtvu”, zaključio je Bačić.

Svečana ceremonija završena je polaganjem hrvatske zastave u Spomen sobu. Zastavu je položio predsjednik Udruge roditelja hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu Dubrovnik Vide Prce,

Uređenje Spomen sobe, prema arhitektonskom projektu dizajnerice interijera Nikoline Jelavić Mitrović, autorice nagrađivanih muzejskih postava i izložbi, podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza. Prema riječima autorice Spomen soba je posveta ovom Gradu kao simbolu slobode, a posjetiteljima omogućuje povezivanje na osobnoj, emotivnoj razini.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • dpds
  • opcina_zupa