Utorak, 02 Lipanj 2020
Hrvatska u polufinalu Europskog prvenstva u Budimpešti - Četiri gola Mara Jokovića

Hrvatska u polufinalu Europskog prvenstva u Budimpešti - Četiri gola Mara Jokovića

U utakmica za ulazak u polufinale Europskog vaterpolskog prvenstva u Budimpešti Hrvatska je pobijedila Grčku 14:11, te ćemo za finale igrati sa Španjolskom u petak, 25. siječnja. S četiri gola ovom pobjedi doprinuo je Maro Joković.

Prvi smo primili pogodak nakon što nismo realizirali u četvrtfinalu prvi napad. Srećom, odmah je poravnao Josip Vrlić, i to odmah nakon što smo zaradili igrača više. Potom smo se obranili s igračem manje te dočekali na drugoj strani 'projektil' Mara Jokovića za prvo vodstvo, koje je naraslo s igračem više kad je na stativi bio neumoljiv Andro Bušlje. U međuvremenu su se naši obranili dva napada s igračem manje, ali na treći put. Vrlić je dvije minute i 15 sekundi prije kraja prve četvrtine izborio peterac, koji je realizirao Joković (4:2). Potom je Lovre Miloš naciljo iz daljine za 5:2. Plus tri smo imali i na kraju prve četvrtine. Nema tko nije zapljeskao Xaviju Garciji, koji je 'uvjerio' sve Grke kako će dodati, a on je poslao loptu u mrežu. Hrvatska je u prvoj četvrtini realizirala sva četiri igrača više, a Bijač je imao četiri obrane.

Početkom druge četvrtine nove dvije obrane Bijača, a zatim novi igrač više, kojeg smo također realizirali – Garcija za Vrlića na prvu stativu. Naš centar je opet bio neumoljiv za plus četiri (7:3). Iskoristili smo i šestog igrača više – Joković je opet sjajno potegao (8:3).

Grci se nisu predavali. Rezultat toga su dva njihova pogotka u nizu. Posebno je lijep bio peti pogodak kojeg je postigao Dimitrios Skoumpakis. Srećom imali smo sjajnog Vrlića, koji je razgrnuo čuvare, te od grede poslao loptu iza leđa Emmanouila Zerdevasa. U trenucima kad je i Grke krenulo u napadu – naši nisu posustali. Iz daljine je naciljao Ante Vukičević (10:6). Obranili smo se potom s igračem više te sačuvali četiri pogotka viška. Jedino što nije valjalo u prvom poluvremenu jest činjenica kako su sva tri braniča već imala po dva isključenja (Macan, Bušlje te Benić).

- Nismo bili samo odlični s igračem više u napadu. Dosta toga je bilo baš dobro – naglasio je Vrlić.

Nastavak utakmice nije donio nastavak savršenog učinka naših s igračem više. Nismo realizirali dva igrača više. Jesmo drugi peterac. Opet je to učinio Joković (11:7). Kod Grka se probudio Konstantinos Genidounias. Ali na isti način je odgovorio Vukičević. Macana smo izgubili tri minute prije kraja treće zbog trećeg isključenja. Srećom, nastavili smo se braniti više nego dobro s igračem više. Potom je Garcija još jednom potegao majstorski s krila s igračem više (13:8).

HRVATSKA - GRČKA 14:11  (6:3, 4:3, 3:3, 1:2)

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 3.500. Suci: Margeta (Slovenija) i Dervieux (Francuska). Opunomoćenik: Šaronov (Rusija).

HRVATSKA: Bijač (15 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković 4 (2), Bukić, Vukičević 2, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić 3, Benić, Garcia 3, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

GRČKA: Zerdevas (3 obrane), Genidounias 2, Skoumpakis 2, Kapotsis 1, Fountoulis 1, Papanastasiou, Dervisis 1, Argyropoulos 1, Mourikis, Kolomvos, Gounas, Vlachopoulos 3, Galanidis (3 obrane). IZBORNIK: Theodoros Vlachos

PETERCI: Hrvatska 2-2, Grčka -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 16, Grčka 15

TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Macan (21), Benić (25), Argyropoulos (27)

ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (26), izbornik Vlachos (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 8-12 (66%), Grčka 6-16 (38%)

izvor : HVS

  • čestitke - luckauprava