Utorak, 23 Travanj 2024
Umro Đuro Savinović mještanin Mlina, legendarni vaterpolist Juga, kapetan koji je podigao prvi europski trofej u povijesti kluba

Umro Đuro Savinović mještanin Mlina, legendarni vaterpolist Juga, kapetan koji je podigao prvi europski trofej u povijesti kluba

Umro je jedan od  najboljih vaterpolista Juga svih vremena, mještanin Mlina Đuro Savinović, kapetan generacije koja je davne 1980. na bazenu u Kuparima osvojila prvi naslov prvaka Europe u povijesti kluba. Gospar Đuro nas je napustio noćas nakon duge i teške bolesti u sedamdesetprvoj godini života.

Đuro Savinović je počeo trenirati vaterpolo u Jugu 1962. godine. Za prvu momčad je zaigrao tri godine poslije. Debi je imao protiv KPK u Drugoj ligi. Svoje prve dvije sezone proveo je u drugoligaškoj konkurenciji, bile su to jedine dvije sezone u povijesti Juga u nižem rangu, a 15 godina poslije slavio je naslov prvaka Europe. Prethodilo je tome osvajanje naslova prvaka Jugoslavije, naslova kojeg je Jug čekao punih 29 godina.

Cijelu igračku karijeru gospar Đuro je proveo u Jugu. Nastupio za reprezentaciju bivše države 156 puta. Igrao na dva Svjetska prvenstva, 1973. godine u Beogradu ( brončana medalja) i 1975. godine u Kaliju (diskvalificirani), na Europskom prvenstvu u Beču 1975. godine (brončana medalja) te na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine (peto mjesto).

Kao igrač s Jugom osvojio je dva naslova prvaka Jugoslavije, i to 1980. i 1981. godine, jedan Kup Jugoslavije (1981. godine) te Kup prvaka Europe 1980. godine. Trener Juga je bio od 1983. - 1989. godine, dubrovački klub vodi do dva naslova prvaka Jugoslavije (1983. i 1985. godine), jednog naslova u Kupu Jugoslavije 1983. Vrijedi spomenuti kako je dva puta Juga doveo do finala Kupa pobjednika kupova Europe (1984. i 1987.).

Nakon odlaska iz Juga tri godine je trener Salerna (Italija), potom godinu dana Las Palmasa (Španjolska), pet godina je u Marseilleu (Francuska), te na kraju svoje trenerske karijere godinu dana radi u Bellevueu.

Redakcija Župskog portala - zupcica.hr izražava sućut obitelji gospara Đura - Počivao u miru.