Ispiši ovu stranicu
Napokon prava Hrvatska;  Vatreni u Glasgowu svladali Škotsku 3:1 i ušli u osminu finala Eura 2020.

Napokon prava Hrvatska; Vatreni u Glasgowu svladali Škotsku 3:1 i ušli u osminu finala Eura 2020.

U odlučujućem okršaju za plasman u drugi krug Europskog prvenstva, Vatreni su u Glasgowu svladali domaćina Škotsku rezultatom 3:1 te su osvojili drugo mjesto u Skupini D.

Izabranici Zlatka Dalića na taj su izazov izvrsno odgovorili, a njihov je trud nagrađen u 17. minuti, kada Juranović ubacuje s desne strane, a Perišić glavom spušta loptu Vlašiću, koji je smješta u mrežu za 1:0.

Međutim, domaćini su u nekoliko navrata stvorili opasne situacije pred Livakovićem, a hrvatskog je čuvara mreže matirao McGregor nedugo prije odlaska na odmor, vrlo preciznim prizemnim udarcem.

Aktualni svjetski doprvaci nisu posustali te su u istom ritmu odigrali i drugo poluvrijeme, pri čemu je novu prednost Hrvatskoj osigurao iznimno raspoloženi kapetan Modrić, fantastičnim udarcem s ruba šesnaesterca u 62. minuti - njegov pogodak sigurno će konkurirati za jedan od najljepših na cijelom turniru.

Pobjedu Vatrenih zapečatio je Perišić, glavom nakon Modrićevog udarca iz kuta petnaestak minuta prije kraja dvoboja. Bila je to ujedno i prva pobjeda Hrvatske nad Škotskom, u šestom pokušaju - nakon tri neriješena ishoda i dva poraza.

Drugu utakmicu posljednjeg kola Skupine D odigrale su u Londonu Engleska i Češka, a Englezi su pobijedili 1:0 te osigurali prvo mjesto, a Hrvatska će u osminu finala kao drugoplasirana momčad skupine. Za mjesto u četvrtfinalu borit će se 28. lipnja u Kopenhagenu, protiv drugoplasirane momčadi Skupine E, u kojoj se natječu Španjolska, Švedska, Slovačka i Poljska.

EURO 2020, Skupina D:


1. Engleska 7
2. Hrvatska 4
3. Češka 4
4. Škotska 1


HRVATSKA - ŠKOTSKA 3:1 (1:1)
EURO 2020, Skupina D.
Hampden Park, Glasgow.

Sudac: F. A. Rapallini (Argentina)

Strijelci: 1:0 - Vlašić (17'), 1:1 - McGregor (42'), 2:1 - Modrić (62'), 3:1 - Perišić (77')

Žuti kartoni: Lovren (26'), McKenna (34')

Hrvatska: Livaković, Gvardiol (71' Barišić), Vida, Lovren, Juranović, Brozović, Modrić, Kovačić, Vlašić (76' Ivanušec), Perišić (81' Rebić), Petković (70' Kramarić). Izbornik: Z. Dalić.

Škotska: Marshall, Tierney, Hanley (33' McKenna), McTominay, Robertson, McGregor, McGinn, Armstrong (70' Fraser), O'Donnell (84' Patterson), Adams (84' Nisbet), Dykes. Izbornik: S. Clarke.