Petak, 19 Travanj 2024
Marija Jelić; Naš prvi EU projekt uspješno privodimo kraju, prijavili smo se na novi vrijedan 6 milijuna kuna

Marija Jelić; Naš prvi EU projekt uspješno privodimo kraju, prijavili smo se na novi vrijedan 6 milijuna kuna

Početkom 2019. godine Dječjem vrtiću Župa dubrovačka je odobren EU projekt "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ u vrijednosti većoj od 12 milijuna i 700 tisuća kuna. Kako se razdoblje njegove provedbe od 30 mjeseci uskoro bliži kraju o projektu smo razgovarali s ravnateljicom Marijom Jelić.

Pred sam kraj provedbe ovog prvog EU projekta župskog vrtića, možete li ukratko iznijeti rezultate, što je donio župskom vrtiću, čime ga je sve obogatio i što će ostati kao trajna vrijednost nakon njegovog završetka.

Pred sam kraj provedbe našeg prvog EU projekta, koji smo prijavili i provodimo u partnerstvu s Općinom Župa dubrovačka, istodobno osjećamo s jedne strane veliko zadovoljstvo jer smo zajedno uspjeli realizirati projektnu ideju – od samog početka do kraja. S druge strane, u okolnostima epidemije virusa COVID-19 provedba EU projekta nije imala onaj puni obuhvat kakav smo zamislili na samom početku. No, bez obzira na postojeću epidemiološku situaciju sve zadane ciljeve i rezultate smo ostvarili i na to smo iznimno ponosni u župskom vrtiću i u Općini.

Bogatstvo koje smo dobili kroz EU projekt u iznosu od cca. 12 milijuna i 700 tisuća kuna je svakako mjerljivo kroz ključne elemente:zapošljavanje 26 djelatnica, isto toliko stručnih edukacija (na osnovi kojih smo verificirali kraće, posebne programe od strane Ministarstva), najam novih prostora te jednim dijelom najam već postojećih (starih) prostora. Posebno ističemo uvođenje i opremanje senzorne sobe za rad s djecom s teškoćama u razvoju i podršku od strane Općine Župa dubrovačka koja nam je osigurala mogućnost unajmljivanja prostora od strane Hotela dubrovačka rivijera, kako bi se kroz EU projekt potpuno uredila i opremila 3 nova prostora kao i senzorna soba.

Ono što je dobit za djecu i roditelje je produljeno radno vrijeme vrtića od 6.30 sati ujutro do 21.00 sat navečer te rad subotom. Sukladno iskazanom interesu roditelja, u tom periodu roditelji mogu svakodnevno koristiti smjenski, produljeni rad te usluge rada subotom.

Pratili smo brojne edukacije, usavršavanja odgojiteljica, koliko ste zadovoljni ostvarenim i koliko će realizirane aktivnosti poboljšati kvalitetu odgojno-obrazovnog rada?
 
Prvenstveno želim naglasiti kako su u svakoj ustanovi, tako i u našem vrtiću, najveća vrijednost djelatnici te znanja i vještine kojima raspolažu. Znamo da je odgoj u 21. stoljeću jedan kompleksan i zahtjevan proces i smatram da se odgojno-obrazovni djelatnici moraju kontinuirano usavršavati i educirati kao refleksivni praktičari kako bi mogli odgovoriti izazovima i zahtjevima koji se pred njih postavljaju u ovom vremenu.

Imajući u vidu da nam roditelji svakog jutra povjeravaju svoju djecu, ono što im je najvrjednije, svjesni smo odgovornosti koju imamo kao ustanova te se svakodnevno trudimo svoj posao (svaki u svojoj ulozi) odraditi što bolje, a kako bi naša djeca dobila što kvalitetniji odgoj i obrazovanje. Stoga su edukacije, radionice i seminari od velikog značaja te pridonose kvaliteti odgojno-obrazovnog rada u čemu imamo svesrdnu podršku Općine Župa dubrovačka.

Nažalost kriza izazvana pandemijom Covid 19 kao i sve ostalo, poremetila je i Vaše planove, dio aktivnosti ste odradili online, hoće li se uspjeti realizirati sve što je predviđeno?

Svakako, da. Uistinu pandemija koronavirusa, koja traje već drugu godinu zaredom, utječe i na naše planove u vrtiću i neminovno nas motivira da na dnevnoj bazi improviziramo i tražimo nova i drugačija, najbolja rješenja, ne samo kroz provedbu EU projekta i realizaciju projektnih aktivnosti, nego i kroz provedbu redovnih svakodnevnih aktivnosti u našem odgojno-obrazovnom radu, posebice kroz organizaciju i re-organizaciju rada Vrtića.

Sve planirano ćemo uspjeti ostvariti prema planu i na vrijeme, samo u drugačijim okolnostima. Tako, primjerice edukacije naših djelatnica koje su se inicijalno trebale održati u Razvojnim centima u Splitu ili Zagrebu, sada se održavaju on-line uz korištenje platforme ZOOM ili TEAMS. Pojedine edukacije, kao što je senzorna integracija, ipak iziskuju višu razinu interakcije pa će se, uz poštivanje epidemioloških mjera, ipak odraditi u Zagrebu prema prvotnom planu.
 
Projektom je omogućen produljeni boravak u vrtiću, rad subotom, zaposlili ste kompletan stručni tim i još puno toga. Hoće li se sve to moći zadržati i nakon prestanka financiranja EU sredstvima?

Osnovna premisa svih EU projekata leži u održivosti. To u praksi znači da sve projektne aktivnosti za koje nam je sredstva osigurala Europska unija trebamo moći nastaviti ili barem nastojati nastaviti i ubuduće. Ono što nam svakako ostaje kao dodana vrijednost jest stečeno znanje i vještine te didaktika i oprema za rad ubuduće, koja jest i ostaje trajno vlasništvo Vrtića.

Početkom ove kalendarske godine smo se ponovno prijavili, u partnerstvu s Općinom Župa dubrovačka, na novi EU projekt kao „nastavak“ već postojećeg EU projekta kako bismo osigurali novo financiranje, nakon prestanka financiranja tekućeg projekta. Novi EU projekt planiramo usmjeriti na posebne kraće programe koje ćemo ponuditi roditeljima u sljedećoj pedagoškoj godini.

Drugim riječima, programe koje smo razvijali edukacijama kroz postojeći EU projekt, planiramo implementirati u nastavku projekta, kao posebne kraće programe za djecu i to: folklorni program, program engleskog jezika, dramsko-scenski program, likovni program, program za potencijalno darovitu djecu, glazbeni program, sportski program. Navedene programe planiramo provoditi u produljenom radnom vremenu vrtića i biti će besplatni za roditelje kroz projektne aktivnosti.

Uz unaprjeđenje usluga za djecu i dodatno poboljšanje kvalitete rada, jedan od ciljeva projekta je i usklađivanje rada ustanove  i obiteljskog i poslovnog života roditelja djece koji su korisnici Dječjeg vrtića, a samim time svih žitelja Općine Župa dubrovačka. Kakve su reakcije, jesu li roditelji zadovoljni?

Svakako da smo svjesni kako usklađivanje rada naše ustanove i obiteljskog i poslovnog života roditelja djece idu „ruku pod ruku“. Zato i jesmo išli s ciljanim projektnim aktivnostima kako bismo ostvarili poslovno-obiteljsko usklađivanje, jer nam je u interesu da pružimo što kvalitetniji predškolski odgoj na zadovoljstvo sve djece i njihovih roditelja. Reakcije roditelja su pozitivne i svakako podržavaju naša nastojanja te prate, cijene i prepoznaju naš rad, što nam je samo dodatan poticaj za dalje.

Iako prvi projekt još nije završio, već najavljujete drugi za Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ovaj put vrijedan gotovo šest milijuna kuna.

Kroz naš Godišnji plan i program ustanove te Kurikulum koji su nit vodilja odgojno-obrazovnom radu, uvijek unaprijed promišljamo kako poboljšati kvalitetu i odgovoriti na izazove s kojima se svakodnevno susrećemo, a da svi dionici procesa (djeca, roditelji i djelatnici) budu zadovoljni.

Trenutni EU projekt traje do 31. srpnja 2021. godine, međutim kako sam prethodno istaknula vrtić je u partnerstvu s Općinom Župa dubrovačka prijavio novi EU projekt vrijedan gotovo 6 milijuna kuna i nadamo se pozitivnom ishodu.

- Naposljetku, želim iskoristiti ovu prigodu i od srca zahvaliti svim djelatnicima Vrtića i našim roditeljima na ukazanom povjerenju te zaželjeti sve najbolje i u novoj pedagoškoj godini - poručila je ravnateljica Jelić.

 

  • Autor: Niksa Duper