Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
NA KAVI – Marijeta Klis ; Mažoretke su moj način života

NA KAVI – Marijeta Klis ; Mažoretke su moj način života

Deset godina postojanja mažoretki u Župi, brojni uspjesi i nadolazeće Državno prvenstvo, a sve to pod budnim okom voditeljice i trenerice Marijete Klis i više je nego dobar razlog za jedan razgovor uz kavu.

Od kada si u svijetu mažoretki, kako su započeli tvoji prvi koraci?

Bilo je to 1997. godine, tad sam pohađala četvrti razred srednje škole. Gradska glazba Dubrovnik je osnivala dubrovačke mažoretke i tad me zvao predsjednik gradske glazbe, Pavo Handabaka. Tražili su starije generacije i odgovarala sam njihovim željama i potrebama u tom trenutku. Volim glazbu, ples i djecu i naravno odmah sam pristala. Bio je to lijep period, čak su me Gradska glazba i Dubrovačke mažoretke ugodno iznenadili dolaskom na moje vjenčanje. Nikad nisam požalila, ni tad dok sam bila mažoretkinja ni danas kad sam od 2008.g. preuzela glavnu ulogu u tome i pokrenula Župske mažoretke koje vodim s Helenom Bubalo. Treniramo sve generacije i uživamo u tome.

Kao što si već spomenula 2008. osnovane su mažoretke u Župi. Prisjetimo se malo tog samog početka, jeste li imali podršku u svom radu?

Došla je obitelj i djeca, mnogo se toga promijenilo. Još uvijek sam vodila grupu u gradu, ali malo pomalo to se raspalo i naposljetku prestalo djelovati. Došla je ideja i od strane Općine i rodice Helene. Često smo u razgovorima spominjale da bi mogle nešto takvo pokrenuti u Župi. Sve je više djece i nedostajalo je takvih sadržaja. Svi uvjeti da bi se to pokrenulo su bili ispunjeni, a meni nije teško odvojiti vrijeme i organizirati dan kako bi se napravio trening ili nastup. Nekad je teško, trči se s jedne na drugu stranu, ali kad vidiš zadovoljstvo djece i svoje osobno zadovoljstvo, sve ostalo zaboraviš. Već deset godina to djeluje jako dobro.

Vaše aktivnosti zahtijevaju i određena ulaganja u nastupe, natjecanja, rekvizite... Uspijevaš li financijski izaći na kraj s tim?

Osnovani smo uz najveću podršku Općine Župa dubrovačka koja nam je uz članarine djece bila jedini izvor financija. Tako smo polako krenuli naprijed iako je bilo teško jer su i izdaci veliki. Jedna od bitnih stavki su svakako odore koje mažoretke moraju imati. Naša je u bojama Općine, ali je bilo teško sklopiti je jer je uključujući čizme i kape bila prilično skupa. Vidjeli smo s godinama da nam je ta financijska pomoć od Općine i članarina djece nedostatna i okrenuli smo se prema sponzorima i donatorima. Odaziv je jako slab što donekle i razumijem, veliki je broj udruga, klubova, što sportskih što plesnih i teško je dati jednima, ali mi se borimo.

Prvu ekipu smo obukli 2009.g., kad smo vidjeli koja djeca će ostati, njima smo napravili odore. Nakon tri, četiri godine je to generacija koja je pošla u srednju i to je najveći problem, stalno se mijenjaju grupe. Ove godine planiramo za desetu obljetnicu ići u izradu novih odora, klasičnih bordo-zlatnih.

Odore su vizualno impresivne, usklađene s identitetom naše Općine. Jeste li same osmišljale njihov izgled?

Izgled odora smo u potpunosti same osmislile, Helena je zaslužna za to. Bazirala sam se na treninge i vođenje same udruge, a ona je preuzela taj vizualni dio. Planiramo definirati i i izgled novih odora ovih dana i vjerujem da će tu Helena dati svoj pečat. Tematske odore i kostime također same izrađujemo, ne samo što financijske mogućnosti ne dopuštaju previše, npr. za maškare ne volimo ići na nešto gotovo, imamo puno ideja i rado to same realiziramo.

Koliko trenutno skupina i članica brojite?

Trenutno imamo šezdeset cura u dvije dobne skupine, kadeti i juniori. Ovu godinu ćemo imati i audiciju za upis novih članica koja se nije održala od 2012. Kad cure dođu do srednje škole događa nam se da odu u grad, dobiju neke druge obaveze i teško ih je „zadržati“. Sadašnja grupa juniora u mažoretkama je od vrtića, ta nam se grupa najviše zadržala i njih dvadeset je konstantno tu. Lani su bile kadeti, a ove će godine braniti boje juniora. Naše male kadetkinje će ove godine prvi put sudjelovati na državnom prvenstvu.

Iza mažoretki Župe je i veliki uspjeh na Regionalnom natjecanju u Biogradu prošle godine

U Zagrebu smo bile 2011. Na Europskom prvenstvu, ali samo u revijalnom dijelu jer se tada nismo mogle natjecati budući da nismo bile na Regionalnom i Državnom. 2016. godine smo sudjelovale na Državnom prvenstvu u Vinkovcima, gdje se također nismo natjecale. Tu smo sudjelovale u revijalnom dijelu, ali su ljudi bili oduševljeni.
Lani smo prvi put sudjelovali na Regionalnom prvenstvu u Biogradu. Tu smo „probile led“ i osvojile prvo mjesto u našoj regiji, sedam zlatnih medalja u kategoriji „Prvi korak“ i prvo mjesto u formaciji štap u kategoriji kadetkinje. Plasirale smo se na državno prvenstvo u Karlovcu gdje smo bile devete. To je bilo odlično iskustvo, djeca su bila oduševljena. Ove godine smo odlučili da to mi možemo organizirati i dovodimo državno prvenstvo u Župu.

Kad smo kod domaćinstva za državno prvenstvo u Župi, što nas sve očekuje, veliki zadatak je pred Vama.

Državno prvenstvo ove će se godine održati u Župi, 5. i 6. Svibnja. Očekujemo između 700 i 800 mažoretkinja, nadam se da će se svi odazvati. Prvenstvo će se održati u župskoj sportskoj dvorani. Očekujemo veliki broj djece, roditelja i članova timova. Bit će puna Župa, zahtjevna je organizacija, ali izazov kojem se veselimo.
Subota je rezervirana za otvaranje. Planiramo mimohod od Općine Župa do dvorane. Mislim da će to biti jedno lijepo događanje za Župu.

Koncem prošle godine imali ste drugi koncert u Spioni kojim ste obilježili svoje djelovanje. Hoće li takva druženja postati tradicija?

Tako je, na moju inicijativu smo krenuli s tim i vjerujem da će to postati stalna druženja. Božićno je doba vrijeme darivanja pa mi svojim Župkama i Župljanima poklonimo taj naš Božićni koncert. Prve smo ga godine napravili u obliku humanitarnog koncerta gdje smo skupljene novce proslijedili za jednu obitelj odnosno bolesnu majku. S Božićnim koncertom ćemo sigurno nastaviti i to će prijeći u tradiciju. Uvijek zovemo i našu dragu Limenu glazbu koja nekako uvijek ide uz mažoretke, a od lani i mališane KUD-a Marko Marojica, našu flautisticu Neviu Miloslavić koja je prije bila naša članica i vrlo predana predvodnica mažoretkinja.

Zaposlena si, odnedavno mama po treći put, kako usklađuješ sve te obiteljske i poslovne obveze uz vođenje mažoretki?

Mislim da Bog čovjeku da sposobnost da sve uskladi , pogotovo kad to ide uz veliku ljubav. Ne kažem da ponekad nije teško, ali dobra organizacija je ono što me vodi i ljubav prema svemu tome. Helena mi je ta spona s gradom budući da ja radim u Konavlima. Od prošle godine i naša mama Sandra Herceg se aktivno uključila u rad udruge i postala naš član. Roditelji nam isto dosta pomažu, dio njih putuje s nama, naravno tu su i tate. Sandrin i moj suprug također su uvijek tu i možemo računati na njihovu pomoć. Volim to što radim, moj poziv je trebao biti pedagoška škola, ali u to poratno vrijeme to se nije realiziralo tako da sam poslom pošla u drugom smjeru, ali mi je hobi donio ono što sam oduvijek htjela, a to je rad s djecom. Starije kćeri su u mažoretkama, a Nikolina se već vidi u maminoj ulozi u budućnosti.

Osim predstojećeg državnog prvenstva što nas sve očekuje od mažoretki do kraja godine, kakvi su vam planovi?

Ova godina nam je zaista ispunjena. Obilježavamo desetu obljetnicu postojanja mažoretkinja Župe dubrovačke, odobrena nam je organizacija državnog prvenstva, znači u petom mjesecu nas očekuje prvo državno prvenstvo mažoretkinja, obilježavanje Dana Županije i Dana naše Općine. Kroz ljeto nam dolazi sudjelovanje na „Župskom ljetu“ i eventualno ljetni karnevo ako ga bude. Mi smo osnovani u desetom mjesecu tako da bi on trebao biti u znaku obilježavanja deset godina našeg postojanja i opet dolazimo do konca godine i naših predblagdanskih nastupa. Česti smo gosti događanja kroz Župu povezanih uz vrtić, školu, Josipovac, nogometna događanja i turnire a to je u biti i svrha našeg postojanja. Sam prijevod riječi mažoretke s Francuskog je uveseljavanje drugih pa vjerujem da svojim nastupima stvarno uveseljavamo prisutne.

  • DLJI2
  • zagonetka_pobjede