Petak, 18 Rujan 2020
Jednokratna novčana pomoć od tisuću kuna mještanima koji su zbog posljedica pandemije dobili otkaz

Jednokratna novčana pomoć od tisuću kuna mještanima koji su zbog posljedica pandemije dobili otkaz

Zbog situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa , u kojoj su se mnogobrojne obitelji s područja naše Općine našle u nezavidnoj financijskoj situaciji, u proračunu Općine Župa dubrovačka kroz Izmjene i dopune osigurana su sredstva u iznosu od 300.000, 00 kuna na stavci socijalne skrbi.

Vijećnici su danas prihvatili Odluku o privremenoj novčanoj pomoći koju je na sjednici Općinskog vijeća predstavila Katarina Barović, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i kulturu.

- Nakon što smo sa Zavodom za zapošljavanje došli do brojke od 250- 300 ljudi koji su od 01.travnja  pa nadalje ostali bez posla, formirali smo prijedlog Odluke sukladno kojoj se odobrava novčana pomoć u iznosu od 1.000,00 kuna jednokratno  korisniku  koji  je zbog nepovoljne ekonomske situacije uzrokovane pandemijom dobio poslovno-uvjetovani otkaz, a koji je  u prethodnoj,  2019. godini bio zaposlen minimalno 6 mjeseci.

Dakle pomoć dobiva pojedinac, a ne kućanstvo. Svoj status korisnik dokazuje potvrdom sa Zavoda za zapošljavanje iz koje mora biti razvidno da je trenutno nezaposlen i da je ostvarivao pravo na naknadu sa Zavoda. A one osobe koje su u 2019. godini bile bar 6 mjeseci u radnom odnosu i nisu ostvarile pravo na naknadu sa Zavoda svoj status dokazuju potvrdom o radu s Hrvatskog zavoda za Mirovinsko osiguranje.

Na ovaj način koji ide kao trenutna mjera za pomoć najugroženijima u ovoj proračunskoj godini,  Općina Župa dubrovačka želi olakšati svakodnevicu  svima koji su dobili otkaz ili im nije produžen ugovor o radu. U narednom periodu nastojat ćemo osigurati dodatna sredstva kako bi se pomoć ponovila.
 Uz donesenu Odluku o privremenoj novčanoj pomoći,  redovno se provodi  Odluka o socijalnoj skrbi sukladno kojoj se obiteljima koje se trenutno nađu u nepovoljnoj financijskoj situaciji dodjeljuje Jednokratna novčana pomoć. Po istoj Odluci , s početkom nove školske godine dodijelit će se i pomoć obiteljima s niskim primanjima  za kupnju školskog pribora za svako dijete koje se redovno školuje - rekla je Katarina Barović