Subota, 23 Rujan 2023
Glas Koncila o pjesnikinji i redovnici iz Čibače; Spomenar vjere u poeziji Ane Zorke Kojaković

Glas Koncila o pjesnikinji i redovnici iz Čibače; Spomenar vjere u poeziji Ane Zorke Kojaković

Katolički tjednik Glas Koncila objavio je priču o  Ani Zorki Kojaković pjesnikinji i redovnici rodom iz Župe dubrovačke.

Ana Zorka Kojaković je rođen 18. siječnja 1917. u Čibači. U rodnom je mjestu pohađala pučku školu. Još u djetinjstvu, tijekom boravka u bolnici na Boninovu, upoznala je redovnice milosrdnice sv. Vinka Paulskoga te poželjela biti redovnica. Za dozrijevanje njezina zvanja bilo je važno ozračje orlovske, kasnije križarske organizacije, u kojoj je bila aktivna. Godine 1931. došla je u Zavod i školu Milosrdnih sestara svetoga Križa u Herceg-Novom, a nakon godinu dana otišla je u Đakovo. Godine 1940. položila je prve zavjete. Radila je u školama u Đakovu i u Osijeku kao učiteljica hrvatskoga jezika, polažući istodobno više razrede gimnazije, a godine 1945. upisala je studij hrvatskoga i francuskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomiravši 1950. Vrativši se u Đakovo, predavala je hrvatski jezik redovničkim kandidaticama. Nakon toga došla je u zajednicu sestara u Stari Bar. Ondje je opet pomagala u učenju sestrama koje su, uz posao, polagale srednju medicinsku školu na Cetinju. Godine 1964. imenovana je voditeljicom novicijata, djelujući do 1977. Od školske godine 1978./79. do 1990./91. predaje hrvatski jezik i književnost na Biskupijskoj gimnaziji »Josip Juraj Strossmayer« u Đakovu. Umrla je 23. prosinca 2013. u Đakovu.

Imajući pjesničkoga dara, objavljivala je u redovničkom glasilu »U znaku Križa« i drugim listovima. Prva joj je objavljena zbirka »Pjesma otkupljene« 1983. »Cijela zbirka veliki je dnevnik, ispovijed, otkrivanje nedokučive tajne koja se zove život« (N. Dogan). Drugu zbirku »Radost postojanja« objavila je 1993.

Cijeli tekst pročitajte na linku;
GLAS KONCILA; REDOVNICA ČIJE SU PJESME I OPJEVANE Spomenar vjere u poeziji Ane Zorke Kojaković

Izvor i slika; Glas Koncila

 

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • DLJI2