Petak, 29 Ožujak 2024
Veličanstvenom izvedbom Verdijeva Requiema zatvorena manifestacija “Kršćansko lice kulture 2023.”

Veličanstvenom izvedbom Verdijeva Requiema zatvorena manifestacija “Kršćansko lice kulture 2023.”

Veličanstveno djelo Giueseppea Verdija „Requiem“ kao završni događaj manifestacije „Kršćansko lice kulture 2023.“ izvedeno je u petak 31. ožujka u crkvi Male braće u Dubrovniku.

Na međunarodnom koncertu nastupili su: Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor “Pro Musica” (Mostar) te solisti: Alketa Cela, sopran; Sanja Anastasia, mezzosopran; Kim Jeong Ku, tenor i Ivan Tomašev, bas. Dirigirao je dirigent Noorman Widjaja. U izvedbi je sudjelovalo oko 160 sudionika.

Na kraju se okupljenima obratio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović zahvalivši svima koji su pratili i pohodili događanja ove manifestacije koja je uspješno pokazala kršćansko lice kulture bogatim sadržajem. Istaknuo je kako je rekvijem, u katoličkoj liturgiji, misa za pokojne te da je upravo ova Verdijeva skladba „Reqiuem“ napisana na tekst rimokatoličke pogrebne mise, a Verdi ju je napisao u znak sjećanja na svojeg prijatelja Alessandra Manzonija, talijanskog pjesnika. Zaključivi kako je ovaj događaj na neki način i uvod u Veliki tjedan koji slijedi, dubrovački biskup je potaknuo okupljene da pokušaju otkriti i kršćansko lice koje je lice ljubavi.

Manifestacija „Kršćansko lice kulture 2023.“ u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije ove godine je u 13 dana održavanja, od nedjelje 19. ožujka do petka 31. ožujka, predstavila dubrovačkoj publici osam različitih i zanimljivih kulturnih događaja. Završni događaj, Verdijev „Reqiuem“ osobito je oduševio publiku u prepunoj crkvi Male braće.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr