Petak, 29 Ožujak 2024
"Božić je slavlje čiste i besplatne ljubavi, najljepša vijest koja se može ispričati ljudima"

"Božić je slavlje čiste i besplatne ljubavi, najljepša vijest koja se može ispričati ljudima"

Svečanu božićnu danju misu u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku 25. prosinca predslavio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u suslavlju s katedralnim župnikom don Marinom Lučićem i ravnateljem Biskupijske klasične gimnazije don Josipom Lebom.

U homiliji je biskup govorio o nekoliko odgovora na pitanje zašto je Bog postao čovjekom. Pojasnio je neke povijesne okolnosti Isusovog rođenja za koje Sveto pismo kaže da se dogodilo „u punini vremena“, a koje po našim ljudskim analizama ne izgleda tako. Skrenuo je pozornost na tu razliku te nastavio govoriti o ostalim odgovorima.

„Isus je dar ljubavi. Božić je slavlje čiste i besplatne ljubavi, najljepša vijest koja se može ispričati ljudima“, kazao je.

Govoreći o vidljivim posljedicama Božjeg dolaska među ljude biskup Glasnović je naveo primjere osoba velike svetosti u povijesti kršćanstva koji su takvima postale zbog onog što se dogodilo u Betlehemu. Isus iz Betlehema je razlog tome što su milijuni i milijuni osoba u skrovitosti svojih domova, na poslovima, u bolnicama ili lječilištima za gubavce ispisali stranice dobrote.

Granica između ‘prije’ i ‘poslije’ Krista nije tek razdjelnica kalendara nego ona prolazi i kroz čovjekovo srce. „Dok god živimo u sebičnosti i egoizmu još uvijek smo i danas oni koji žive prije Krista“, ustvrdio je dubrovački biskup te propovijed završio čestitkom: „S Kristom, po Kristu i u Kristu – sretan vam Božić.“

Katedralni župnik na kraju mise uime svih je čestitao Božić dubrovačkom biskupu poželjevši mu, uz ostalo, da i dalje u životu raste u spoznaji da je ljubljeno dijete Božje.

Liturgijsko pjevanje s božićnim pjesmama predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebice.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr