Subota, 20 Travanj 2024
Sukladno novom zakonu Župa dubrovačka ostaje bez zamjenika načelnika, ali vjerojatno samo na sljedećim izborima

Sukladno novom zakonu Župa dubrovačka ostaje bez zamjenika načelnika, ali vjerojatno samo na sljedećim izborima

Lokalni izbori koji se održavaju u svibnju ove godine donijet će značajne promjene u sustavu lokalne samouprave. Naime izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i izmjene Zakona o lokalnim izborima s kojima su na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća usklađeni Statut i Poslovnik Općine Župa dubrovačka jedinice lokalne samouprave koje imanju manje od 10 tisuća stanovnika ostaju bez zamjenika. Smanjuje se i broj vijećnika Općinskog vijeća sa sadašnjih 15 na 13.

Kako općinski načelnik od lipnja ove godine neće imati svog zamjenika u slučaju da nastupe okolnosti u kojima je iz nekog razloga onemogućen obavljati svoju dužnost na određeno vrijeme, općinskog načelnika će  kao privremeni zamjenik zamijeniti član Općinskog vijeća kojeg načelnik imenuje na početku mandata, a to imenovanje se može promijeniti tijekom mandata. privremeni zamjenik općinskog načelnika može obavljati samo redovne i nužne poslove kako bi se osiguralo neometano funkcioniranje Općine.

Zakon je propisao i visine naknada članovima predstavničkih tijela koje u slučaju naše općine ne smije iznositi više od 8 tisuća kuna godišnje po članu Općinskog vijeća, s tim da se za predsjednika vijeća može odrediti iznos uvećan najviše za 50 posto, a za njegovog zamjenika 30 posto. Tako će u vijećnici župskog Općinskog vijeća ubuduće imati mjesečnu naknadu u iznosu od 660,00 kuna, predsjednik vijeća 990,00 kuna, a njegov zamjenik 850,00 kuna.

Međutim, sukladno odredbama navedenih zakona ove odredbe će u slučaju Župe dubrovačke najvjerojatnije važiti samo za sljedeći mandat općinskog načelnika i vijeća nakon izbora u svibnju.

Naime, propisano je da u jedinici lokalne samouprave koja ima više od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije župan i gradonačelnik odnosno općinski načelnik imaju jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima na neposrednim izborima sukladno posebnom zakonu.

Podsjetimo, prema Popisu stanovništva iz 2011. godine Župa dubrovačka ima 8.331 stanovnika i prema tom popisu na sljedećim lokalnim izborima naša je općina smještena u kategoriju jedinica lokalne uprave do 10 tisuća stanovnika.

Očekuje se da bi Popis stanovništva 2021. Župi dubrovačkoj trebao donijeti potvrdu da je prešla broj od 10 tisuća stanovnika, koji donosi značajne promjene u statusu jedinica lokalne samouprave, pa tako između ostalog općina može zatražiti status grada.  Sukladno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi općine i gradovi s više od 10.000 do 20.000 stanovnika imaju 15 članova predstavničkog tijela jedinice lokalne umjesto 13 članova koliko će se birati na sljedećim izborima, a na izborima za četiri godine ponovno bi uz načelnika birali i njegovog zamjenika.