Četvrtak, 28 Siječanj 2021
Izađite na izbore !! Biramo 10. saziv Hrvatskog sabora, tko će voditi državu iduće četiri godine

Izađite na izbore !! Biramo 10. saziv Hrvatskog sabora, tko će voditi državu iduće četiri godine

Birači u Republici Hrvatskoj danas biraju 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučuju tko će formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu. Biramo 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

U našoj desetoj izbornoj jedinici je 16 pravovaljanih lista za izbor zastupnika, a Župljani će moći glasati na sedam biračkih mjesta.

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pozivaju birače da unatoč epidemiji, kao i na svim dosadašnjim izborima, iskoriste svoje biračko pravo.

- Na izborima će biti primijenjene sve propisane epidemiološke mjere, pa mislim da birači ne bi trebali imati poseban strah - poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić  uvjeravajući birače da su sigurni na biračkom mjestu nego u shopping centru.

Zbog mjera zaštite od zaraze, prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto potrebno je prozračivati više puta na izborni dan, glasačke paravane, kojima se štiti tajnost glasovanja, treba postaviti tako da se poštuje međusobna udaljenost birača od metra i pol, a istu udaljenost treba poštovati i kod postavljanja glasačke kutije i članova biračkog odbora. Na ulazu u prostoriju u kojoj je biračko mjesto na vidljivo se mjesto postavlja dezinficijens za ruke.

Za vrijeme glasovanja članovi biračkog odbora moraju međusobno održavati fizički razmak od metra i pol, obavezno nose maske, a preporučuje im se i nošenje rukavica. One su obvezne za člana biračkog odbora koji identificira birača, odnosno uzima njegove isprave u ruke.

Birači ulaze jedan po jedan, uvijek moraju biti na razdaljini od jednog i pol metra.