Četvrtak, 07 Prosinac 2023
Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, 32. obljetnica žrtve Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, 32. obljetnica žrtve Vukovara i Škabrnje

U tužno sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice,  Hrvatska danas obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a nakon tri mjeseca opsade i više od 6,5 milijuna granata koliko je palo na grad, Vukovar je u potpunosti razrušen od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi pao u neprijateljske ruke  18. studenoga 1991. Tijekom agresije u Gradu Heroju je prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.  U zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 građana.

U 10:30 sati Kolona sjećanja koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima HOS-a - Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar, krenuti će ulicama Gundulićevom, Vesne Bosanac, Županijskom, Strossmayerovom, dr. Franje Tuđmana, Trgom hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, Trgom Slavija, Bana Josipa Jelačića do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, nakon čega će uslijediti odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca. , u 12:30 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata biti će služena sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu. Misu predvodi nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

19. studenog obilježiti će se žrtva Borovo naselja za Domovinu, a 20. studenog odaje se počast žrtvama Veleprometa i Ovčare.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji su 18. studenoga 1991. godine četnici i tzv. JNA ubili i masakrirali 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • texo
  •  čestitke - hdz-zupanije
  • čestitke - adriaticosiguranje