Subota, 24 Srpanj 2021
FOTO VIJEST ČITATELJA;  Na plaži Srebrenom sva mjesta u hladu "rezervirana" šugamanima

FOTO VIJEST ČITATELJA; Na plaži Srebrenom sva mjesta u hladu "rezervirana" šugamanima

Uzurpiranje pomorskog dobra, ostavljanjem tijekom noći ili ranog jutra šugamana na plažu koji tako vlasniku čuvaju mjesto uz more ili u hladu iako njega nema, odavno je problem kojim se susrećemo na našim kupalištima. Tako su jutros na adresu redakcije portala stigle slike s plaže u Srebrenom gdje su na ovaj način "rezervirana" sva mjesta u hladu. Slično je stanji i na drugim župskim plažama, pogotovo u Striježicama.

Problem čuvanja mjesta na plaži prisutan je posljednjih godina u mnogim gradovima na obali zbog čega su se mnogi odlučili na zabrane. Makarska je ovakav način rezerviranja mjesta zabranila 2016. godine odredbom u odluci o komunalnom redu te postavila ploče o pravilima ponašanja na plaži.

Prija par dana nacionalni mediji su objavili vijest kako je načelnica Podgore Petra Radić odlučila  u svome mjestu riješiti ovaj problem s kojim se već dugo suočavaju isto kao i mi u našoj općini. Naime, načelnica Podgore  je izdala nalog  komunalnim djelatnicima da uklone sve ručnike i ostale morske rekvizite kojima "kupači" preko noći i rano u jutro rezerviraju mjesto. Na sličan način zadnjih godina su postupale lokalne vlasti u mnogim hrvatskim priobalnim mjestima.

Ovakve rezervacije stvaraju probleme lokalnim vlastima u svim turističkim zemljama, pa je tako u španjolskom odmaralištu Torrox prije nekoliko godine donesena odluka o kažnjavanju turista i drugih kupača koji si čuvaju mjesto uz more ostavljajući ručnike ili suncobrane na plaži kaznom od 30 eura.

N.D. / foto; čitateljica portala

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre