Ispiši ovu stranicu
Blagdan zaštitnice Općine; "Mi se svojim prošnjama i životom predajmo u zagrljaj i zagovor Gospe od obrane" (FOTO)

Blagdan zaštitnice Općine; "Mi se svojim prošnjama i životom predajmo u zagrljaj i zagovor Gospe od obrane" (FOTO)

Uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera na otvorenom prostoru iza crkvice na Dupcu Župljani su danas na šest misnih slavlja proslavili blagdan zaštitnice općine Gospe od Obrane. Tradicionalna procesija od župne crkve u Mandaljeni nažalost i ove godine je izostala, a vjernici su Svete mise na otvorenom pratili u manjim, većinom obiteljskim grupama.

Večernju Sv. misu u 19,00 sati slavio je don Miljenko  Babaić, župnik Mlina, te na početku čestitao je župniku Mandaljene, načelniku Općine, Općinskom vijeću te svim žiteljima Župe dubrovačke ovaj važan dan. Zaželio je da u Općini, a tako i u cijeloj našoj Domovini političko natjecanje bude natjecanje u dobru, bez bilo čega što može ukaljati čast i dostojanstvo osoba i zajednice.

U nagovoru u Sv. misi istaknuo je Marijino predanje Bogu koja u naručju drži Božjeg i svoga Sina, Isusa našeg Spasitelja.

- Tako se u mi u svojim prošnjama, svojim životom predajmo u zagrljaj i zagovor Gospe od obrane. To je vjera na koju nas poziva sam Isus Krist svojim riječima: "Oče, budi volja tvoja." Tu vjeru ispovijeda sv. Josip, toliki naši dragi hrvatski sveci, mučenici, blaženici i Božji ugodnici. Njima se ponosimo, stoga ih u čvrstoj vjeri trebamo i nasljedovati - rekao je don Miljenko   

Don Miljenko se prisjetio  svog dolaska u Župu dubrovačku, u Mandaljenu 1992. godine kao župnik i hrv. branitelj. Kako je izgledala ova porušena crkva, spaljene i opljačkane obiteljske kuće, druge crkve. Prisjetio se lica i suznih očiju obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila i to iz cijele domovine Hrvatske. Niti u tim trenucima nisu gubili vjeru, ljubav i nadu nego sve predavali u Božje ruke.

Posebno se obratio hrvatskim braniteljima, podsjetivši kako na to upućuju i hrvatski biskupi.

- Hrvatski branitelji su pobjedom u Domovinskom ratu, slavnom i dragom 'Olujom', darovali čast Domovini, pradjedovima, Crkvi, naraštajima dokle god je zemlje i jedine nam Hrvatske. Sve se može čovjeku uzeti, uništiti, ali čast ne - istaknuo je Babaić.

Prisjetio se stradanja roda Zrinskih i Frankopana, tužnih svibanjskih žrtava nakon Drugog svjetskog rata.

- Teško je, ali njihova čast ostaje i ne može se čast uzeti i u najstrašnijim mukama kao što je bila i Isusova na križu. Hrvatski branitelji su sanjajući "Lijepa li si" , ponosno bili Domovini i Bogu vjerni i  za dom spremni, za buduće hrvatske naraštaje spremni.  Hrvatski branitelji dali su čast i smisao svoj narodnoj i crkvenoj povijesti našeg naroda. Ovo zauvijek ostaje - poručio je don Miljenko, te istaknuo kao je sada na nama red da čuvamo zavjet svet, a posebno roditelji, sebe i svoje ustrajno predavati u ruke Božje.

-  Čast je duša isprepletena divnim vezom Božje ljubavi. Čvrstom vjerom, pouzdanjem u Gospin zagovor, sebe i svoje, žive i pokojne stavimo u ruke Božje - rekao je na kraju propovijedi župnik Župe Mlini.