Petak, 19 Travanj 2024
Polugodišnje izvješće o radu Općinskog načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine

Polugodišnje izvješće o radu Općinskog načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine

Kao i prvi dio godine i razdoblje od 01. srpnja do 31. prosinca 2020. godine odvijalo se u okolnostima pandemije  uzrokovane Covidom-19 koja je u velikoj mjeri izmijenila, tj. još mijenja planove, projekcije,  kretanja na tržištu rada kao i općenite gospodarske pokazatelje koji utječu na rad i funkcioniranje ne samo na razini JLS već i na razini države.

Jednako tako, moram istaknuti i pohvaliti zajedničko djelovanje Stožera civilne zaštite Općine Župa dubrovačka, svih službi i vezanih društava koji su pravovremenim djelovanjem u svim uvjetima omogućili normalno funkcioniranje i normalan život stanovnicima Općine Župa dubrovačka u maksimalnoj mjeri kolika je bila moguća u protekloj izvanrednoj situaciji - navodi općinski načelnik Silvio Nardelli na početku svog  polugodišnjeg izvješća koje je na današnjoj online sjednici podneseno Općinskom vijeću Općine Župa dubrovačka.

- Tijekom čitavog razdoblja bilo je dosta pitanja i nedoumica vezanih za pomoć privatnom sektoru te smo od prvih znakova ove krize razmišljali o svim mogućnostima koje smo imali na raspolaganju te o najboljim načinima kako pomoći gospodarstvenicima.  Općina je u samom početku ove krize analizirala te sukladno tome usporila ili odgodila  planirane aktivnosti te se bazirala samo na one već započete i ugovorene, a koje su od vitalnog interesa za našu Općinu.
 
Jedna od financijski zahtjevnijih aktivnosti vezana je za izgradnju Groblja Dubac na kojem su se sukladno dogovoru s Gradom Dubrovnikom radovi nastavili, ali nešto smanjenim intenzitetom, a jednako tako i na našim lokalnim ugovorima za održavanje komunalne infrastrukture.

Revidirana su sva davanja Zajednici sportova te udrugama u kulturi te se i dalje pažljivo analiziraju svi rashodi kako bismo mogli pravovremeno reagirati. Plaće svih djelatnika u Općini (uključujući načelnika i njegovog zamjenika) i vezanih društava (Komunalno društvo, DVD, Dječji vrtić, Groblje Dubac, TZ) su i u ovom razdoblju ostale smanjene za 10 %, a sve se mjere i dalje razmatraju te i dalje radimo na donošenju
 dodatnih mjera na lokalnoj razini kako bismo pomogli onim najpotrebitijima i zajednički prevladali ovu situaciju.

Posljedice krize, koja nažalost još uvijek traje, odrazile su se i sigurno će se nastaviti odražavati na naš proračun, ali s obzirom na to da nam je proračun stabilan i uravnotežen, možemo jamčiti funkcioniranje svih službi kao i financiranje svih programa koji se odnose na
socijalno ugrožene skupine stanovništva. Tako su sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Općine Župa dubrovačka, isplaćene sve stalne novčane pomoći za sve korisnike, a isto nije upitno ni u budućem razdoblju. Zbog već spomenutih izvanrednih okolnosti prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID -19, dio stanovnika Općine Župa dubrovačka ostao je bez posla, samim tim i bez primanja, stoga je Općina Župa dubrovačka u Proračunu osigurala dodatan iznos za pomoć potrebitima i donijela Odluku o privremenoj novčanoj pomoći kao i o ponavljanju iste.

Što se tiče mjera pomoći privatnom sektoru, Općina kao i društva u njenom vlasništvu nisu naplaćivali najam prostora i zakup javnih površina poduzetnicima dok nisu u mogućnosti obavljati svoju djelatnost, a dok su trajali izvanredni uvjeti nije se naplaćivala ni usluga korištenja Dječjeg vrtića.

Za potresom pogođena područja Gline., Petrinje i Siska odmah je osigurano 150.000,00 kn, a osim toga stavili smo se na raspolaganja i za ostale vrste pomoći. Kompletan DVD Župa dubrovačka stavio se na raspolaganje županijskom zapovjedniku, za sve aktivnosti koje su bile potrebne. I ovim putem se zahvaljujem svima koju su zvali i ponudili pomoć kao i svim udrugama i volonterima koji su prikupljali/prikupljaju pomoć za stradala područja. Općina je podržala sve akcije na svim lokacijama i bila na raspolaganju za sve organizacijske potrebe i prijevoz - poručio je Nardelli.

Cijelo POLUGODIŠNJE IZVJEŠĆE o radu Općinskog načelnika možete pročitati OVDJE