Ispiši ovu stranicu
Obljetnica međunarodnog priznanja,  prije 29 godina Hrvatsku su priznale članice Europske unije

Obljetnica međunarodnog priznanja, prije 29 godina Hrvatsku su priznale članice Europske unije

Na današnji dan obilježavamo 29. obljetnicu međunarodnog priznanja neovisnosti Hrvatske, dan kada je u jeku agresije na našu domovinu, 12 zemalja tadašnje Europske zajednice priznalo njezinu državnost.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992. Njemačka je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u procesu priznavanja, a taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom. Sveta Stolica je Hrvatsku priznala 13. siječnja, ali je to najavila još 20. prosinca 1991., posebnim dokumentom kojim se odredio prema hrvatskom i slovenskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Dan nakon Vatikana, Hrvatsku je priznao San Marino.

Tog 15. siječnja 1992. uslijedila su i priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj.

Kad je Hrvatska 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata, Domovinski rat bio je u jeku, a gotovo trećina države bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Na svoje priznate granice Hrvatska je izišla tek šest godine poslije, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Potom su, među ostalima, uslijedila i priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), SAD-a (7. travnja), Izraela (16. travnja, iako su diplomatski odnosi uspostavljeni tek pet i pol godina kasnije), te Kine (27. travnja).

Prva azijska država koja je priznala Hrvatsku bio je Iran (15. ožujka 1992.), a afrička Egipat (16. travnja 1992.). Hrvatska je 22. svibnja 1992. postala članica Ujedinjenih naroda.