Petak, 29 Ožujak 2024
Nakon duge i teške bolesti preminuo ratni zapovjednik obrane Dubrovnika general Nojko Marinović

Nakon duge i teške bolesti preminuo ratni zapovjednik obrane Dubrovnika general Nojko Marinović

U 73. godini života nakon duge i teške bolesti danas je preminuo zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu general Nojko Marinović.

General Marinović je rođen u mjestu Bruška u općini Benkovac, 26. rujna 1948. godine. Pred početak rata na našem području bio je zapovjednik vojarne JNA u Trebinju iz koje je 19. rujna 1991. godine sa suprugom i djecom izbjegavši zasjedu kojoj je cilj bio likvidirati ga prebjegao u Dubrovnik  sa svim planovima za napad tadašnje Jugovojske na naše područje.

Stigavši u Grad Marinović je malim brojem bliskih suradnika te isključivo s dragovoljcima ZNG-a uspješno uspostavio postrojbu i obranu grada koji je za agresorsku vojsku zauvijek ostao neosvojiva tvrđava, pa i 6. prosinca 1991., kad je Dubrovnik preživio jedan od najtežih dana u povijesti.  Tijekom izviđanja teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine pa ga je na dužnosti zapovjednika obrane opkoljenog grada naslijedio general Veselko Gabričević. U svibnju 1992. na vlastiti zahtjev odlazi iz bolnice i opet se priključuje obrani Dubrovnika te postaje zamjenik generala Bobetka, u to vrijeme zapovjednika Južnog bojišta. U zapovjedništvu djeluje još osam mjeseci, a zatim odlazi u mirovinu.

Godine 1995. odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom bana Jelačića, a jedan je od devetorice ratnih zapovjednika koje je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao Redom Petra Krešimira prošle godine na Dan zahvalnosti u Kninu.

Generale vječna ti slava i hvala