Ispiši ovu stranicu
Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa danas obilježavamo 29. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a nakon tri mjeseca opsade i više od 6,5 milijuna granata koliko je palo na grad, Vukovar je u potpunosti razrušen od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi pao u neprijateljske ruke  18. studenoga 1991. Tijekom agresije u Gradu Heroju je prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.  U zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 građana.

U spomen na njihovu žrtvu, ulicama Vukovara od 10,15 sati proći će Kolona sjećanja u kojoj se ove godine, zbog epidemioloških mjera potaknutih pandemijom koronavirusa, ne očekuje ni približno toliko sudionika kao prošlih godina kada je ulicama toga grada znalo proći na desetke tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje od ove godine obilježavamo kao državni praznik.