Ispiši ovu stranicu
Nacionalni stožer; Maske obavezne u svim zatvorenim prostorima, moraju ih nositi i vjernici u crkvama

Nacionalni stožer; Maske obavezne u svim zatvorenim prostorima, moraju ih nositi i vjernici u crkvama

Maske za lice ili medicinske maske od danas su obavezne u svim zatvorenim prostorima gdje nije moguće održati razmak od dva metra, objavio je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalni stožer civilne zaštite. Obavezno ih je nositi na ispravan način, tako da prekriva usta i nos.

Nabrajajući gdje od danas građani imaju obvezu nošenja maski Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo  zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet ako je posjet dopušten, ustanove socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja, vozače i ostale zaposlenici u prijevoznim sredstvima, zaposlenike i kupce u trgovinama, zaposlenike u ugostiteljskim djelatnostima i njihove goste osim dok konzumiraju hranu i piće, zaposlenike društvenih institucija i stranke koje dolaze u ustanove, zaposlenike u uslužnim djelatnostima gdje se dolazi u kontakt, zaposlenike u uredima gdje se ne može održati distanca, vjernike prilikom obreda u zatvorenim prostorima, te gledatelje na sportskim natjecanjima u zatvorenim prostorima.

Donesene su i posebne preporuke za okupljanja više od 50 osoba pa će organizatori takvih okupljanja biti obvezni najkasnije pet dana prije putem elektroničke pošte zatražiti suglasnost za okupljanje od županijskih stožera civilne zaštite. Stožer će donijeti odluku prema trenutnoj situaciji i procjene epidemiologa, u roku od 48 sati.  Županijski stožeri mogu donijeti posebne mjere i uvjete za održavanje događanja, a okupljanja za koja se odbije suglasnost ili ne zatraži suglasnost se ne smiju održati.

Za nošenje maske na otvorenom donesene su mjere kao preporuke i to za mjesta gdje nije moguće održati razmak od dva metra kao što su u redovima za bankomate, na autobusnim stajalištima i slično.

U pripremi su i preporuke u vezi rada ugostiteljskih objekata koje će biti objavljene sutra.