Ispiši ovu stranicu
Članovi DVD-a Župa dubrovačka i obitelji položili vijence na mjestu pogibije Nikole Jakobušića Nikića (FOTO)

Članovi DVD-a Župa dubrovačka i obitelji položili vijence na mjestu pogibije Nikole Jakobušića Nikića (FOTO)

Na 37. obljetnicu velikog tragičnog požara koji je 30. srpnja davnog ljeta 1983. poharao Župu dubrovačku, a u kojem je život izgubio Nikola Jakobušić (Nikić), članovi DVD-a Župa dubrovačka i članovi obitelji posjetili su Spomen obilježje i položili vijence na mjestu Nikićeve pogibije.

Tog kobnog dana požar je počeo oko 12:45 na dijelu zvanom Poprš do. Mještani Postranja, a s njima i pokojni Nikić pokušali su zaustaviti vatru na dijelu koji je bio obrastao gustom borovom šumom. Gasitelji su bez tehnike, uz pomoć samo jedne cisterne iz bivše VU Kupari, uslijed velike vatrene stihije bili prisiljeni na povlačenje, te su se razdvojili i krenuli tražiti izlaz iz vatrenog okruženja. Pokojni Nikić je odabrao kraći put za povlačenje, što se pokazalo kao kobna pogreška. Nakon gašenja požara organizirana je potraga, te je nakon 24 sata nađeno tijelo pokojnika.

Na mjestu pogibije je napravljen spomenik uz pomoć obitelji Jakobušić i tadašnje tvrtke GP Dubrovnik u kojoj je pokojni Nikić bio zaposlen. Od tada, pa do današnjih dana se održala tradicija odavanja počasti pokojniku koji je poginuo braneći dom od vatre. Nakon ovog velikog požara koji je ugrozio kuće i imanja u skoro svim naseljima Župe i tragične smrti vatrogasca ustrojeno je Dobrovoljno vatrogasno društvo Župa dubrovačka.