Subota, 04 Svi 2024
Marija Milić sudjelovala na prvom Hrvatskom bijenalu umjetničkog stakla u Zadru

Marija Milić sudjelovala na prvom Hrvatskom bijenalu umjetničkog stakla u Zadru

Povodom ovogodišnje Noći muzeja u zadarskom Muzeju antičkog stakla otvorena je velika izložba 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, na kojoj je predstavljen 71 rad najboljih hrvatskih umjetnika u staklu. Marija Milić imala je čast predstavljati svoj grad i županiju na ovoj izložbi, na kojoj je izložila nakit od unikatnih perli koje je izradila od murano stakla na plameniku.

Autorica idejnog koncepta i kustosica izložbe je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica, a izložbu je otvorila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek. Na ovoj velikoj skupnoj žiriranoj izložbi predstavljene su brojne tehnike u radu sa staklom, topla i hladna obrada stakla, hibridni radovi uz druge materijale, ali i neki konceptualni radovi. Povodom izložbe izdan je i veliki katalog na 144 stranice u kojem su publicirani svi selektirani radovi, uz umjetničke izjave i životopise autora. Muzej antičkog stakla u Zadru u proteklih se 14 godina profilirao u u referentnu ustanovu za izučavanje antičkog stakla, ali i stakla kasnijih povijesnih razdoblja. Uz postojanje muzejskih radionica za izradu staklenih predmeta, prvenstveno antičkih replika, ali i suvremenih oblika, Muzej je postao i mjesto susreta umjetnika koji djeluju u mediju stakla.

Marija Milić keramikom se bavi dugi niz godina, a posljednjih godina izrađuje perle od murano stakla na plameniku. Završila je tečaj keramike u Splitu 1998. godine kod akademske slikarice i keramičarke Vendi Borović, a tečaj fuzije stakla završila je u Zagrebu, u Tapikeru 2007. godine. Tečaj izrade perli od murano stakla završila je 2016. godine kod majstora Davidea Pensa na otoku Muranu u Italiji. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama i dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Odražava radionice izrade keramike za djecu,  odrasle i umirovljenike. Održala je i niz prezentacija izrade staklenih perli od murano stakla na Noći muzeja i u školama.

Izložba u zadarskom Muzeju antičkog stakla ostaje otvorena do 26. ožujka 2024. godine. 

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr