Nedjelja, 28 Studeni 2021
Komemoracija povodom smrti Miše Martinovića "Blago počivajte podno župskih čempresa“ (FOTO)

Komemoracija povodom smrti Miše Martinovića "Blago počivajte podno župskih čempresa“ (FOTO)

U Kazalištu Marina Držića danas je održana komemoracija za Mišu Martinovića (1. lipnja 1926. - 1. kolovoza 2021.), velikog hrvatskog glumca i dramskog umjetnika, dobitnika nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo.

Gospar Miše Martinović preminuo je u nedjelju, 1. kolovoza u Dubrovniku u 96. godini života. Doajen hrvatskog glumišta i „veliki interpret dubrovačkog repertoara“ obilježio je kako čitavu epohu dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, tako i hrvatsko glumište općenito. Kroz karijeru je utjelovio mnogo legendarnih likova i odigrao mnogo antologijskih predstava, a njegov Knez koji u grimiznom plaštu s tarace Sponze izgovara „Neka uđu“ čime se svečano otvara festival svako ljeto, postao je mjerom te počasne uloge. Godine 1990. dodijeljena mu je Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo, 2004. godine Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, a 2009. Grand Prix Orlando za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Igara. Dobitnik je i Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo, koja mu je dodijeljena 1996. godine.
 
Miše Martinović je u krugu obitelji i svojih štovaoca pokopan na groblju Velike gospe u Postranju u utorak, 3. kolovoza.

Od velikog hrvatskog glumca prigodnim obraćanjima oprostili su se također velika dramska umjetnica, dugogodišnja glumačka partnerica Miše Martinovića, Milka Podrug Kokotović, ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, gradonačelnik Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u svom je obraćanju naglasio kako je Miše Martinović bio jedan od najvećih, doajen dubrovačkog teatra, velikan hrvatskog glumišta, strastveni zaljubljenik u dubrovačku pisanu riječ, glumac koji se rađa jednom u stotinu ljeta, glumački gigant te kako je predstavljao utjelovljenje dubrovačkog duha, tog posebnog sentimenta koji se ne da lako razložiti nekome tko s njime nije rođen ili tko njemu u životu barem nije bio izložen.

-Životna iskustva još su u mladosti odredila njegove stavove i razmišljanja, a od njih nije odstupao cijelog svog života. Bio je istinski domoljub i praktični vjernik, subrat Franjevac. Do toga je snažno držao. Volio je Hrvatsku, ali iznad svega svoj Dubrovnik. Nije dugo izdržao od Grada biti udaljen ni kada se radi angažmana u Gavelli, kao 30-godišnjak, profesionalno preselio u Zagreb pa se brže bolje prvom prilikom vratio doma - rekao je između ostalog gradonačelnik Franković.

Župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako nas je napustio istinski umjetnik i dobar čovjek.
Kazao je kako je ovaj veliki dubrovački glumac u svojoj karijeri ostvario oko 120 uloga i opus u kojem je jedan glumac snažno vezan za svoj Grad i njegovu pisanu tradiciju.
”Duboki trag je ostavio i kao Brico iz legendarne serije Malo misto, no ostvario je i brojne druge važne uloge u djelima dubrovačkih pisaca osobito Držića. Režirao je nekoliko predstava, glumio na radiju i televiziji (Naše malo misto, Libar Marka Uvodića, Plemićko gnijezdo) te na filmu. Dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 1990. To je među ostalim bio naš Miše, umjetnik koji je volio glumu, režiju..umjetnik koji je volio ljude, koji je volio sve! Koji je uvijek bio ugodno društvo za sve. Dragi gosparu Miše, neka Ti je laka hrvatska zemlja koju si bezuvjetno volio! Počivao u miru Božjem.”, rekao je župan Dobroslavić.

Dramska umjetnica Nataša Dangubić je istaknula kako je u Mišinoj glumi bilo sve odmjereno i na svom mjestu - Ako bi jednom riječju trebalo okarakterizirati njegovu glumu onda bi ta riječ bila sklad, skladna cjelina glasa, geste i kretnje. Miše Martinović je glumio skladno kao što je skladan njegov Dubrovnik - rekla je Nataša Dangubić.

- Blago počivajte podno župskih čempresa - poručila je Nataša Dangubić nakon minute šutnje za velikog glumca.

  • marketingA1
  • čestitke - tuttobene