Petak, 28 Siječanj 2022
Na graničnom prijelazu Gornji Brgat spriječen pokušaj krijumčarenja čeljusti morskog psa

Na graničnom prijelazu Gornji Brgat spriječen pokušaj krijumčarenja čeljusti morskog psa

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Dubrovnik pregledom osobnog vozila na graničnom prijelazu Gornji Brgat pronašli su skrivenu neprijavljenu skeletiranu čeljust morskog psa.

Provodeći pojačane mjere nadzora carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Dubrovnik 3.veljače 2020. izvršili su pregled osobnog vozila na graničnom prijelazu Gornji Brgat prilikom čega je pronađena neprijavljena skeletirana čeljust morskog psa dimenzija 38 cm x 34 cm.
 
U suradnji sa službenicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, utvrđeno da se radi o vrsti  Kučak (Isurus Oxyrinchus), navedenoj u  dodatku II. Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES), odnosno Prilogu B Uredbe Vijeća (EZ) broj 338/97  o zaštiti vrsta divlje faune i flore uređenjem trgovine tim vrstama, za čiji prekogranični promet je potrebno CITES uvozno dopuštenje.

Protiv prekršitelja bit će podnesen prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 15.000,00 kuna, a pronađena roba je oduzeta.