Ispiši ovu stranicu
Predstavljen program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada

Predstavljen program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada

U povodu obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas je u Velikoj vijećnici predstavio prigodni program koji će se tijekom listopada, studenog i prosinca biti posvećen upravo napadu na dubrovačko području te stradalim braniteljima i civilima koji su nesebično i hrabro stali u obranu Republike Hrvatske i Dubrovnika u najtežim vremenima.

Uz gradonačelnika Frankovića predstavljanju programa nazočili su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Ovogodišnji program prisjećanja na događaje iz razdoblja rata i poginule branitelje i civile u organizaciji Grada Dubrovnika i Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko – neretvanske županije započet će  u petak 1. listopada i trajat će do 6. prosinca 2021. godine.  

Govoreći o sastavnicama samog programa koji je podijeljen na kalendarske mjesece, gradonačelnik je između ostalog istaknuo kako će se 5. listopada otkriti Spomen ploča u znak sjećanja na prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata. Riječ je o Milanu Milišiću, uglednom dubrovačkom piscu i pjesniku koji je dao značajan  doprinos razvoju kulturne scene grada.

Ono što je posebice gradonačelnik naglasio i istodobno najavio u ovoj prigodi jest raspisivanje natječaja za izradu idejnih rješenja za dva spomenika. Jedan spomenik bit će posvećen svim stradalim i poginulim braniteljima koji su svoje živote izgubili braneći Dubrovnik, dok će se drugi, kako je najavio gradonačelnik, posvetiti nevinoj djeci stradaloj u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika objedinit će niz događanja od prezentacija multimedijskog karatkera, predstavljanja knjiga, projekcija dokumenatarnih filmova, izložbi kojim će se građanima Dubrovnika i svim posjetiteljima slikovito i rječju predstaviti vrijeme velikih stradanja i  ljudskih gubitaka u Domovinskom ratu.

Program 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr