Ispiši ovu stranicu
Godina čitanja; Održano predstavljanje romana „Vidi kako Lokrum pere zube“ Ivane Lovrić Jović

Godina čitanja; Održano predstavljanje romana „Vidi kako Lokrum pere zube“ Ivane Lovrić Jović

Predstavljanje romana prvijenca znanstvenice i spisateljice Ivane Lovrić Jović „Vidi kako Lokrum pere zube“ održano je sinoć, 14. kolovoza pred brojnom publikom u atriju palače Sponza, u sklopu popratnog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara, a povodom obilježavanja Godine čitanja u Republici Hrvatskoj.

Uz autoricu, roman su predstavili Staša Aras, Luko Paljetak i Boris Njavro, dok je nekoliko glazbenih brojeva, na labinskoj cakavici, izvela istarska kantautorica Elis Lovrić. Roman „Vidi kako Lokrum pere zube“, objavljen prije svega nekoliko dana u nakladništvu izdavačke kuće Vuković & Runjić, Ivana Lovrić Jović pisati je počela 2017. godine pod radnim naslovom „Cvijeto i Antigona“, i to kao autobiografsku fikciju, odnosno „roman o životu jedne obične žene koju predstavlja spisateljica“, kako je kazano sinoć. Priča je to o djetetu, djevojčici, djevojci i ženi, majci, supruzi, kćeri i unuci, prijateljici, susjedi, radnici i građanki koje dijele jedno srce – Antigonino/Antičino. Sigurnim altom bez falseta i podrhtavanja ona pripovijeda o toplini koju obitelj daje ili uskraćuje, o materinskome jeziku kao stranome, o tome da stanište bračne ljubavi nije samo ognjište, nego i poprište. To je roman o prvome i posljednjemu udahu koji se čita u dahu, roman koji dokazuje da je svaki život zaslužio roman. I da je smijeh drevni lijek bez kojega bi plač bio usamljen, a svakodnevica sakata.

– Bitna komponenta ovog romana je ženski glas; žena koja je naoružana sama sobom. Ovaj roman ne priča samo o odnosu prema ocu, on otvara razne druge teme i priča o roditeljstvu, ali najviše zapravo priča o ženskom poimanju svijeta i ženskom pozicioniranju prema kulturi uopće koja nam je nametnuta kroz razne odnose – istaknula je sinoć Staša Aras.

Ivana Lovrić Jović odrasla je u Dubrovniku, gradu kojemu je posvetila i svoju struku. Od 1996. zaposlena je kao znanstvenica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje gdje se kroz rad na povijesti hrvatskoga jezika posvetila i istraživanjima dubrovačkoga govora, a čije je dubrovačke podružnice danas voditeljica. Dosad je izdala pet znanstvenih knjiga, a za jednu od njih nagrađena je Državnom nagradom za znanost. Objavila je i zbirku pjesama „U skutima tango“, kraće prozne tekstove u književnim časopisima, a ovo joj je prvi roman.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a brojne aktivnosti u pripremi imaju za cilj poticanje čitanja. Čitanje nas odvodi u svjetove koje nikada ne bismo vidjeli, upoznaje nas s ljudima koje nikada ne bismo upoznali i omogućuje nam osjetiti emocije koje inače ne bismo osjetili.