Petak, 19 Travanj 2024
Predstavljen projekt Razvoja širokopojasne infrastrukture na području Dubrovnika, Župe dubrovačke, Konavala i Dubrovačkog primorja

Predstavljen projekt Razvoja širokopojasne infrastrukture na području Dubrovnika, Župe dubrovačke, Konavala i Dubrovačkog primorja

Projekt Razvoja širokopojasne infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle i Župa dubrovačka predstavljen je danas u Lazaretima, u nazočnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića. Stručnjaci Hrvatskog Telekoma d.d. i partneri na projektu predstavili su detalje projekta, ciljeve te očekivanu dinamiku izvođenja radova na uvođenju interneta nove generacije na krajnji jug Hrvatske.

Realizacijom ovog projekta u Dubrovniku i okolici unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti te povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva.

- Glavnu zaslugu nosi gospodin Dobroslavić i njegov tim koji su taj cijeli projekt razvili još 2016. godine i u potpunosti ga doveli do kraja, a tada je Dubrovačko-neretvanska županija bila prva i jedina županija koja je u cijelosti  spremna za taj projekt. Ovo pokazuje ono što nas očekuje u skoroj budućnosti, a to je ITU mehanizam, ali pokazuje i kako Dubrovačko-neretvanska županija i jedinica lokalne samouprave mogu uspješno surađivati na projektima i u konačnici napraviti jednu jako kvalitetnu i dobru priču. – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Projektom koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova omogućit će se izgradnja NGA optičke mreže te brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup mrežnoj infrastrukturi što će značiti brzine pristupa internetu od 100 Mbit/s za 12.196 kućanstava na području Grada Dubrovnika i općina Župa dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje i to najkasnije do kraja 2023. godine.

U ovoj prigodi gradonačelnik Franković se također zahvalio Hrvatskom Telekomu što je prepoznao interes u Gradu Dubrovniku te postao partner u projektu za Grad, Konavle, Župu dubrovačku i Dubrovačko primorje.

- Mi smo ovih tjedana u velikom sustavu izgradnje infrastrukture. S jedne strane govorimo o Aglomeraciji Dubrovnik koja je započela, s druge strane govorimo o razvoju širokopojasne infrastrukture, to se i preklapa u nekim manjim segmentima, ali bit će kopanja. Već smo odradili sve potrebne pripreme i sastanke. Odradit ćemo i one terminske dijelove, kad će se kopati, kako i na koji način tako da što je manje moguće smetamo našim sugrađanima, ali u konačnici svi benefiti ovog projekta će biti jasno vidljivi i mjerljivi. Zasigurno preko devet tisuća kućanstva će dobiti bolju i kvalitetniju uslugu, a sigurno će se to odraziti na poboljšanje kvalitete života, ali i poboljšanje pružanja usluge u turizmu – zaključio je gradonačelnik Franković.

„Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.

Konferenciji su nazočili i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo, načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Župe dubrovačke Jure Marić.               

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta je 93 milijuna kuna, od čega partner HT Telekom d.d. financira prihvatljive investicijske troškove sa 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr