Petak, 19 Travanj 2024
U Zavodu za mediteranske kulture u Čibači uspostavljen reprodukcijski matičnjak agruma visoke kategorije

U Zavodu za mediteranske kulture u Čibači uspostavljen reprodukcijski matičnjak agruma visoke kategorije

U Zavodu za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku je, zahvaljujući projektu Ministarstva poljoprivrede pod nazivom „Program podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj“, uspostavljen reprodukcijski matičnjak agruma visoke kategorije. Radi se, naime, o projektu izuzetno značajnom za proizvodnju agruma, jer rasadničarima doline Neretve omogućuje nabavu bezvirusnih pupova za vlastitu proizvodnju, a što je dosada bilo moguće isključivo u inozemstvu.

Kako bi se upoznali s novom tehnologijom, prostore Zavoda u Čibači u utorak su obišli župan Nikola Dobroslavić, savjetnica župana Žaklina Marević i ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić, a u pratnji rektora Sveučilišta u Dubrovniku Nikše Buruma i njegovih suradnika.

Župan Dobroslavić je istaknuo kako je najveći značaj Zavoda u implementiranju iskustava i znanja na poljoprivrednim nasadima diljem naše županije.

“Poljoprivreda je jedna od strateških grana gospodarstva naše županije i kada govorimo o napretku poljoprivrede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, s naglaskom na dolinu Neretve, a posebno kada se radi o ovom konkretnom projektu, upravo bi Zavod trebao biti mjesto gdje se razvijaju smjernice razvoja poljoprivrede. Zavod za mediteranske kulture jest i treba biti svojevrsna poveznica znanstvenog i praktičnog pristupa razvoju poljoprivrede juga Hrvatske“, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Tijekom posjeta rektor Burum je govorio o potencijalima ovoga Zavoda koji je od od 2011. sastavnica Sveučilišta u Dubrovniku, istaknuvši kako bi glavna zadaća Zavoda trebala biti i je okupiti znanstvenike iz područja poljoprivrede.

“Zavod bi trebao biti prepoznat kao znanstveno-stručna ustanova koja će biti podrška novim smjernicama razvoja poljoprivrede, mogućnosti otvaranja studija, konkretnim akcijama u slučaju problema u poljoprivredi i provedbi projekata na tom području. Zbog toga u Zavodu moramo imati ljude koji će se baviti znanošću, davati smjernice poljoprivredi cijele županije, rješavati probleme u poljoprivredi te osiguravati kvalitetne i provjerene sadnica za naše poljoprivrednike“, istaknuo je rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum.

Tijekom obilaska objekata tzv. mrežarnika u kojima se čuva bezvirusni matični sadni materijal agruma visoke kategorije u kategoriji predbazni i bazni materijal, a koji je financiran putem Projekta Ministarstva poljoprivrede te sredstvima iz fondova EU, istaknuto je kako je temeljni cilj programa podizanje rasadničarske proizvodnje agruma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na višu razinu. Tom su prilikom i Marija Marinović-Peričević i Marijo Car iz Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku dodatno pojasnili način rada i ulogu Zavoda u znanstvenom, ali i praktičnom dijelu, istaknuvši kako je njihov osnovni zadatak, kao znanstveno-gospodarske ustanove, proučavanje kultura važnih za poljoprivredu juga Hrvatske od masline, smokve i rogača preko naranče, limuna, buhača te aromatskog i ljekovitog bilja.



 

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr