Ispiši ovu stranicu
DUNEA predstavila članove rute ”Putevima maslina” iz Dubrovačko-neretvanske županije

DUNEA predstavila članove rute ”Putevima maslina” iz Dubrovačko-neretvanske županije

Dubrovačko-neretvanska županija dio je europske kulturne rute ‘Putevima maslina’, a na međunarodnoj telekonferenciji održanoj 22. travnja Regionalna agencija DUNEA predstavila je članove s područja najjužnije hrvatske županije.

Konferenciju, ‘Makro-regionalne strategije EU u vezi s jadranskom-jonskom regijom, Kulturni turizam i regionalni razvoj: Projekt ‘Routes4U,rezultati i perspektive’ organizirala je Kulturna zaklada “Routes of the olive tree” u suradnji s Kulturnim rutama vijeća Europe, a teme su bile odgovor kulturnih ruta na COVID-19 pandemiju, predstavljanje aktivnosti i rezultata projekta „Routes4U“, među kojima je i proširenje rute maslina u tri nove zemlje, Sloveniju, Grčku i Hrvatsku te podrška svim članovima nakon završetka pandemije.

Uz direktora Kulturnih ruta vijeća Europe, Stefana Dominianija, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici ministarstava turizma i kulture zemalja članica, predstavnici rute, te predstavnici turističkog, znanstvenog i civilnog sektora iz Luksemburga, Francuske, Grčke, Slovenije i Hrvatske, koji su izložili situaciju izazvanu pandemijom Covid-19.

Kao dio programa, prezentaciju o uključenju ponude na temu maslinova drva i proizvodnje maslinova ulja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji održala je Gorana Margaretić, predstavnica Regionalne agencije DUNEA. Trenutno je na kranjem jugu 27 dionika uključeno u ovo rutu i to na području Dubrovnika, Lastova, Pelješca, Korčule i doline Neretve koji su tijekom prikupljanja podataka u suradnji s turističkim zajednicama općina i gradova Dubrovačko-neretvanske županije izrazili želju biti dio ove kulturne rute. Omogućeno im je i praćenje telekonferencije kako bi se upoznali s potencijalima koje im ovo članstvo pruža.

Kao zaključak je utvrđeno da će sve Kulturne rute vijeća Europe, uključujući i rutu ‘Putevima maslina’, biti u mogućnosti najprije odgovoriti na povratak posjetitelja i početak oporavka turističkog sektora ali u jednom sasvim novom smjeru, jer će se turisti više okrenuti individualnim putovanjima, poglavito u ruralne krajeve, što ukazuje da ova ruta itekako ima perspektivu za daljnji rast i napredak.

Podsjetimo, Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA, kao podrška projektu “Routs4You” potpisale su u rujnu 2019. godine s Kulturnom zakladom “Routes of the olive tree” Memorandum o suradnji za uključivanje ponude Dubrovačko-neretvanske županije u Kulturnu rutu Vijeća Europe “Putevima maslina” kako bi promovirali i valorizirali kulturnu i prirodnu baštinu, masline i maslinovo ulje.

Prema kriterijima, ruta uključuje stare mlinice, uljare i maslinike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom i prodajom te kušanjem maslinova ulja, muzeje sapluna od maslinova ulja, udruge maslinara, tematske manifestacije kao i povijesne znamenitosti i arheološke lokalitete. Sudjelovanje u ovim rutama omogućava dionicima veću vidljivost, zajedničke promotivne aktivnosti i brendiranje te se potiče suradnja na razvoju i povezivanju proizvoda na razini lokalnih zajednica i destinacija koja prolaze kroz rutu te se potiče razvoj cjelogodišnjeg turizma.