Subota, 13 Srpanj 2024
Mlada misa don Ivana Galjufa na prostoru budućeg Pastoralnog centra u Kuparima (FOTOGALERIJA)

Mlada misa don Ivana Galjufa na prostoru budućeg Pastoralnog centra u Kuparima (FOTOGALERIJA)

Na igralištu u Kuparima, prostoru budućeg Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca danas je prvi put služena sveta misa, mlada misa novog svećenika Dubrovačke biskupije don Ivana Galjufa. Uz vjernike Župe Sv. Ilara i ostalih Župa naše općine, don Ivan je mladu misu proslavio u zajedništvu s mnogobrojnim svećenicima, rodbinom i prijateljima. Propovjednik je bio don Marin Lučić, a okupljenima se obratio i svima koji su pomogli u pripremi mlade mise zahvalio, župnik don Miljenko Babaić.


- Gospodin je i danas među nama, živ i prisutan na ovom prostoru, kazao je katedralni župnik Lučić istaknuvši kako se na ovom mjestu prvi put slavi sveta misa te da će tu niknuti pastoralni centar, novi izvor duhovnosti za cijelu Župu dubrovačku. Uz moći bl. Alojzija Stepinca propovjednik je naveo neke misli blaženika o svećeništvu naglasivši kako je potrebno „da svako svećeničko srce gori od svete ljubavi prema Bogu i prema dušama“.

Propovjednik je isprepleo svetopisamske misli sa životom mladomisnika te kazao kako je Gospodin kroz proteklih devet godina s njim radio, oblikovao ga i oblikuje, pomažući mu u otkrivanju i spoznaji da je ljubljeno dijete Božje kako bi onda tu ljubav u svom svećeništvu prenosio na sve oko sebe.

Govoreći o tome kako se Božje djelovanje može očitovati preko ljudskog, propovjednik je poručio mladomisniku: „Ivane, otkrivaj u svom srcu svoj identitet koji se bitno promijenio svećeničkim ređenjem jer si poslan u ovaj svijet naviještati tu Božju ljubav. Iz dana u dan otkrivaj da si ljubljeno dijete Božje, a isto tako da si pozvan i poslan biti ‘otac’ ovog naroda.“

Katedralni župnik je također govorio o drugim dimenzijama svećeničkog poziva i poslanja te spomenuo i kako ovu misu slave po misnom obrascu Blažene Djevice Marije, Majke lijepe ljubavi. Potaknuo je mladomisnika da otkriva ‘poziv unutar svoga poziva’ odnosno ono po čemu će on na svoj jedinstven način služiti te da na tom putu osluškuje Gospodina.

Svećeničko geslo don Ivana glasi: “Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka svim narodima postavih te.“ (Jer 1,5)

lvan Galjuf, sin Miša i pok. Helije r. Bodulović, rođen je 1992. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Župi dubrovačkoj, a srednju Turističko-ugostiteljsku školu u Dubrovniku. Nakon završetka školovanja radio je nekoliko sezona u struci, a 2018. godine upisao je Centralno bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu gdje je proveo dvije godine studija. Nakon završene dvije godine prebacio se u Zagreb na Institut Družbe lsusove (Jordanovac), a formaciju je nastavio kod Misionara Krvi Kristove u Misijskoj kući sv. Gašpara u Zagrebu. Službeno je primljen među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije 2. travnja 2021. godine. Službu čitača (lektora) primio je 21. ožujka 2021. godine, a službu pratioca (akolita) primio je 3. prosinca 2021. godine. Formaciju i studije je završio u rujnu 2023. godine. Đakonski praktikum je obavio u župi Svih svetih u Blatu.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • 75 Dubrovačke Ljetne Igre