Petak, 19 Travanj 2024
Otvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara (FOTOGALERIJA)

Otvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara (FOTOGALERIJA)

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi sinoć ispred crkve sv. Vlaha otvorene su 73. Dubrovačke ljetne igre koje će se tradicionalno od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na gotovo 20 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

U ceremoniji su pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupili sopranistica Kristina Kolar, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te Zbor Blasius, a Festivalskom dramskom ansamblu su se pridružili studenti završne godine glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i Folklorni ansambl Linđo.

Otvaranje je i ove godine okupilo brojne predstavnike javnog, kulturnog i političkog života. Otvaranje su iz svečane lože pratili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i posebni savjetnik predsjednika za kulturu Zdravko Zima, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Pozdravljam vas u Dubrovačkoj noći na ovom mjestu autentične prepoznatljivosti i univerzalne ljepote. Dok boravimo tu na Placi, podno Gradskog zvonika, zagledani u lukove naše Divone, zaklonjeni zidinama i utvrdama i čuvani budnim okom Parca postajemo sljubljeni s ovim kamenom i nebom. Ugodno je, i utješno, prepustiti se poznatim praksama tradicije, vidjeti vedra lica prijatelja, drage goste, i upijati harmoničnu ljepotu svedubrovačkog prostora. Pod barjakom Libertasa i uz vječne stihove Himne Slobodi ponovno podižemo zavjesu i otvaramo pozornicu za ljudsko kulturno stvaralaštvo i umjetnost koja oplemenjuje. Prepuštamo se estetici duha.

Ohrabruje ovaj povratak starim životnim navikama. Ali u mnogočemu, pruža nam samo privid poznatoga. Jer drugačiji smo nego što smo bili prije ove globalne traume. Hoćemo li biti bolji? To je na nama. Dubrovačka kolektivna povijest pamti mnoge strahote - od potresa i požara do bjesomučnog i grubog razaranja. Ožiljke trebamo liječiti i njegovati, ne da bi potpuno nestali, ali da bi napravili mjesta za nova, lijepa sjećanja koja ćemo tek stvoriti - rekao je u svom govoru gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Najljepše trenutke sinoćnje svečane ceremonije pogledajte u našoj fotogaleriji.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr