Ispiši ovu stranicu
Otvorena jubilarna Festa; Svojim zagovorom i zaštitom sveti Vlaho već 1050 godina bdije nad našim Gradom (FOTOGALERIJA)

Otvorena jubilarna Festa; Svojim zagovorom i zaštitom sveti Vlaho već 1050 godina bdije nad našim Gradom (FOTOGALERIJA)

Svečanom tradicionalnom ceremonijom ispred zborne crkve sv. Vlaha otvorena je jubilarna Festa sv. Vlaha kojom se Dubrovnik i Dubrovačka biskupija ove godine prisjeća i slavi 1050 godina zaštite sv. Vlaha.

Festu je otvorio novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. „S radošću i zahvalnošću dočekali smo i ovogodišnju Festu našega nebeskog zaštitnika sv. Vlaha, koji svojim zagovorom i zaštitom već 1050 godina bdije nad našim Gradom i svojim vjernim pukom“, kazao je na početku svog nagovora biskup Glasnović te zatim pozdravio sve goste na otvaranju feste, kako one crkvene tako i one iz javnog života. Osobit pozdrav uputio je hrvatskim braniteljima „bez čije požrtvovnosti ne bismo uživali dar koji „višnji nam Bog je do’“. Pozdravio je i sve – od djece do najstarijih, bolesnih i nemoćnih – koji otvaranje feste prate diljem biskupije, Domovine i svijeta posredstvom medija.

- Ne jedno, ni dva, ni deset, ni sto godišta, već je nebrojeni niz vjekova proteklo, otkad uspravan, tvrd, neslomljivih koljena on stražari na gradskim mirima motreći sve dobro i praštajući sve zlo - stihovima slavnog dubrovačkog pjesnika Iva Vojnovića biskup Glasnović je nastavio svoje promišljanje.

Osvrnuo se na poznatu povezanost Dubrovnika i njegovog Parca kroz tisuću i pedeset godina, koja, kako je rekao, „nije samo svjedočanstvo mudrosti i sposobnosti starih Dubrovčana da sretno spoje vjeru i tradiciju, univerzalno i lokalno, sakralno i svjetovno, nego je i svjedočanstvo istinskog predanja i života naše mjesne Crkve, koja nasljeduje Krista pod zaštitom svoga Parca“. Festa koju danas otvaramo svjedočanstvo je toga odnosa, dodao je. „Od ukazanja pobožnom don Stojku i čudesne Parčeve obrane Grada 971. godine Festa se kroz stoljeća razvijala, mijenjala i nadopunjavala prolazeći s Gradom sve dobre i loše trenutke.“


Dubrovački biskup potom se opet obratio obiteljima, kojima stalno upućuje svoje riječi ohrabrenja

- Drage obitelji, vas na osobiti način pozdravljam i pozivam da na Kristu i njegovoj ljubavi gradite svoje obiteljsko zajedništvo! U godini obitelji Obitelj-radost ljubavi, učinimo sve kako bi obitelji bile mjesta djelotvorne vjere, zauzete ljubavi i postojane nade, kao i mjesta gdje se slavi život te ostvaruje radost, mir, dobrota, strpljivost, solidarnost i odgovornost, gdje svatko ispunjava svoje potrebe i osjeća se ljubljenim i prihvaćenim. Molimo za mir u srcima i mir u svijetu - poručio je biskup Glasnović.

Otvaranje jubilarne Feste započelo je čitanjem Lausa, a nakon biskupovog govora rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić pročitao je čestitke pristigle Dubrovčanima za jubilarnu Festu s raznih krajeva svijeta. Djevojke u narodnim nošnjama, trznice, prinijele su darove na blagoslov. Bijele golubice iz košare je na slobodu pustio biskup Glasnović što su okupljeni popratili pljeskom.

Ovogodišnji festanjuli Teo Grbić i Toni Cvjetković podigli su stup barjak sv. Vlaha, a svi sudionici svečanosti, predvođeni Mješovitim katedralnim zborom pod vodstvom prof. Maje Marušić, zapjevali su Himnu sv. Vlaha. Trombunjeri u gradskom portu pucnjevima su razglasili da je jubilarna Parčeva festa otvorena.

Na otvaranje jubilarne Feste sv. Vlaha u Dubrovnik pristigli su: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolit mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, hvarski biskup mons. Ranko Vidović, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski mons. Petar Palić te kotorski biskup u miru mons. Ilija Janjić. Nazočni su bili i tajnik Apostolske nuncijature mons. Alfred Rayan D’Souz, provincijali i provincijalke redovničkih zajednica, kanonici stolnog kaptola, te ostali svećenici, redovnici i redovnice, đakoni i bogoslovi. Svečanosti su nazočili i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve kao i islamske i židovske vjerske zajednice.

Od državnih dužnosnika na otvorenje Feste stigli su: predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovića sa izaslanstvom, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Na svečanosti otvorenja su također bili župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima, državni tajnika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i ostali visoki uzvanici i druge osobe iz društveno-političkog i znanstveno-kulturnog života.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr