Ispiši ovu stranicu
Svečanim misnim slavljem obilježeno 725 godina od prvog spomena crkve u Postranju (FOTOGALERIJA)

Svečanim misnim slavljem obilježeno 725 godina od prvog spomena crkve u Postranju (FOTOGALERIJA)

U župi Velike Gospe u Martinovićima svečanim misnim slavljem koji je predvodio barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj proslavljena je velika obljetnica, 725 godina od prvog spomena crkve u Postranju.

Već u 13. stoljeću, 1296. godine spominje se crkva sv. Marije na lokalitetu Sopolčica (ecclesia sancte Marie de Sopolcica). Ovaj naziv Sopolčica za lokalitet neposredno uz granicu na hercegovačkoj strani.

- Dana 20. svibnja 1296. u nazočnosti Oprixa, općinskog glasnika, po nalogu kneza, na zahtjev obaju strana, proglašeno je na uobičajenim mjestima kako je Deša, žena pokojnog Simona Stepacija prodala svojoj kćeri Slavi, ženi Ursaka Bodacija svoju zemlju smještenu u Brenumu koja se zove Sopolčica blizu crkve sv. Marije sa svim svojim pripadnim stvarima za 50 perpera - navodi se u dokumentu iz arhiva Dubrovačke republike.

Pred početak misnog slavlja na ulazu u župnu crkvu uz plotune Dubrovačkih trombunjera otkrivena je spomen ploča u posvećena današnjoj svečanosti.

- Slaveći 725 godina prvog do sada poznatog spomena crkve Svete Matije, precima zahvalni zaštitnicu našu potomcima na čuvanje predajemo. 1296. - 2021. Postranjani - napisano je na spomen ploči.

 - Ova crkva je znak da u vama živi Isus Krist  pobjednik nad smrću i da On s vama ide zemaljskim prolaznim stazama da bi vas doveo do punine života za koju je sebe dao do kraja, do smrti na križu. Prihvatio sam poziv i došao da bi s vama podijelio radost slavlja i zahvalnosti Bogu za trajanje crkve i za vašu vjernost Bogu živome i njegovoj crkvi. Ovo slavlje je prigoda za molitvu da Bog svojom snagom i zagovorom Blažene Djevice Marije nastavi živjeti u svakom od vas i u svima vama zajedno. Vaše pretke je Božja riječ uvjerila koliko je važno pripadati Bogu i crkvi njegova sina Isusa Krista,  te su oni vjerno i ponosno tu pripadnost prenosili novim naraštajima - poručio je vjernicima u propovijedi nadbiskup Gjonlleshaj.

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik Berišić čestitao je svim vjernicima i zahvalio svim svećenicima koji su dolaskom uveličali slavlje. Osobito je zahvalio pastoralnom i ekonomskom vijeću te svima koji su pomogli u organizaciji. Vjernici, obučeni u tradicionalne nošnje, i župnik Berišić prigodnim darom su zahvalili nadbiskupu Gjonlleshaju na odazivu da predvodi euharistijsko slavlje na ovu važnu obljetnicu.