Subota, 24 Srpanj 2021
Ponovo na starom mjestu; Svečano otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre (FOTOGALERIJA)

Ponovo na starom mjestu; Svečano otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre (FOTOGALERIJA)

Uz stihove Himne slobodi podizanjem zastave Libertas večeras su ispred crkve Sv. Vlaha svečano otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre. Uz prisustvo brojnih uzvanika među kojima su bili premijer  Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica .... i publike koja je u prostor ispred Parčeve crkve mogla samo uz Covid potvrdu ili sličan dokument igre je otvorio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Privilegirani od nebesa što ovaj komad tla zovemo domom, zaklonjeni kamenim vjetrobranom koji su naše zidine i štićeni lukobranima što su naše kule, u Dubrovniku iznad svega držimo do tradicije, simbola naše postojanosti u trajanju. Tradicija nam pruža snažan osjećaj pripadnosti i kontinuiteta. I nevoljko odustajemo od tih uvriježenih praksi, naših vrijednosnica. O vraćanju tradiciji govori i sam prizor povratka ceremonijala otvaranja Igara u ovaj svedubrovački prostor, omeđen božanskim i svjetovnim, sakralnim i državničkim.

Zato je posebno lijepo, poznato i utješno stajati večeras ovdje, u trenucima kada udaljeni žamor našijeh i furesta, nadahnuto kazivanje glumaca i zvuci glazbala u zanosu ponovno ispunjavaju prostor kojim se još maločas pronosio poznati pjev čiopa, tih opjevanih vladara dubrovačkih predvečerja.

Pod budnim okom Parca biti zagledan u raskošnu ljepotu Divone gdje su u kamenu uklesane riječi  slavne trgovačke povijesti grada - „naši utezi ne daju da se vara i bude prevaren. Kad mjerim robu, mene mjeri sam Bog“. Prizor utješan i poznat. Povratak na staro, ali nikada više isto.
 
Jer drugačiji smo ljudi nego što smo bili pasalih ljeta. Još nedavno nismo mogli ni zamisliti da ćemo, suočeni sa svirepim i nevidljivim neprijateljem, morati odustajati od svojih rutina, preslagivati prioritete, bdjeti nad dobrobiti bližnjih i potrebitih, podsjetiti se da je ispunjenje u dijeljenju, a ne sakupljanju . U svakom zlu, ponešto dobro. Modeli jučerašnjice neka nikada više ne postanu prijetnja. I nikada više ne budimo taocima društvenog statusa i zgrtanja imetka, podanicima brenda, siromasima duha. Nikakve su to vrijednosti, a najmanje one kojima treba stremiti.

Usredotočen na materijalno, čovjek će sebi utvarati slobodu. A utvara slobode nije sloboda, ona je tek privid, distorzirana slika stvarnosti, uteg koji vuče prema blatu, puko sužanjstvo. Zar nismo, kao i cijeli svijet, u posljednjih godinu i pol dana spoznali što znači biti slobodan, a zatočen!? Naučilo nas je to iskustvo još više cijeniti plemeniti pojam jedinstvenog dubrovačkog Libertasa. Jer prakticiranje slobode kao jednog od temeljnih ljudskih prava nosi odgovornost, a izražavanje naših sloboda nikada ne smije ograničavati slobode drugih - poručio je Franković u svome govoru.

Ovogodišnju ceremoniju otvaranja je režirao Hrvoje Korbar a nastupili su Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, udaraljkaški ansambl Percussion Club , Folklorni ansambl Linđo, glumci Festivalskog dramskog ansambla te studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre
  • marketingA1