Ispiši ovu stranicu
Prigodnom svečanosti na šetnici u Srebrenom otkrivena brončana skulptura "Župke" (FOTO/VIDEO)

Prigodnom svečanosti na šetnici u Srebrenom otkrivena brončana skulptura "Župke" (FOTO/VIDEO)

Prigodnom svečanosti prilagođenom trenutnim epidemiološkim mjerama na šetnici u Srebrenom danas je otkrivena brončana skulptura "Župke", rad umjetnika i kipara Petra Dolića.  Na početku nazočne je pozdravila direktorica župske Turističke zajednice Anamarija Kusalo .

- Ponosna sam i sretna što je ovaj projekt došao do svoga kraja, upravo je skulptura Župke sa svom svojom simbolikom najava za obilježavanje velike obljetnice 100 godina organiziranog turizma u Župi dubrovačkoj – rekla je direktorica župske Turističke zajednice.

Pozdravivši sve nazočne načelnik Nardelli je istaknuo kako Župka predstavlja simbol župske žene koja je svojim mukotrpnim radom na  zemlji stvarala plodove koje je nosila u košiću na glavi na placu u Grad, upravo je zato Župka s košicom na glavi postala simbol općine Župa dubrovačka, prepoznatljiv simbol na grbu i zastavi naše općine.

- Priča oko postavljanja skulpture Župke počela je još 2019. godine, lani smo trebali obilježiti 100 godina organiziranog turizma i upravo otkrivanje skulpture Župke je trebala biti jedna od najznačajnijih aktivnosti obilježavanja te velike obljetnice. Nažalost uslijed nastale situacije nismo to uspjeli. Pripremali smo niz manifestacija i događanja, izložbe, prezentacije i predavanja o turizmu, a trebali smo biti i domaćini Dana hrvatskog turizma. Nadamo se da će epidemiološke mjere dozvoliti da tijekom ovog ljeta organiziramo neke od aktivnosti koje smo planirali lani - rekao je načelnik Nardelli.

Brončanu skulpturu "Župke" otkrili su najmlađi članovi KUD-a Marko Marojica koji je svečanost uveličao  nastupom svoje mješovite klape.


Video sadržaj