Četvrtak, 25 Travanj 2024
Luce Čučić i dalje na čelu Župskog karnevala - Tri verzije programa s obzirom na moguću epidemiološku situaciju

Luce Čučić i dalje na čelu Župskog karnevala - Tri verzije programa s obzirom na moguću epidemiološku situaciju

U  Martinovićima uz poštivanje epidemioloških mjera održana je Izborna skupština Župskog karnevala na kojoj je za predsjednicu ponovo izabrana Luce Čučić. Dopredsjednik  Župskog karnevala u narednom razdoblju će biti Stijepo Galjuf, tajnik Mato Handabaka, a članovi Upravnog vijeća Gabrijel Brkić, Petronela Jakobušić, Mateo Kesovija, Anamarija Kusalo,  Renata Pavlin, Miho Regjo, Tea Srijemsi i  Ivanka Zec. Nadzorni odbor čine Vido (Braco) Grbić, Vlaho Kesovija i Vlaho Miloslavić.

Izabrano  novo rukovodstvo, uz podršku članova Župskog karnevala  i ljubitelja maškaravanja, namjerava nastaviti rad na njegovanju župskih karnevalskih običaja, širenju djelokruga rada, a time i brojnosti članstva, kao i na stvaranju novih stalnih maškaranih skupina.

Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Općinom Župa dubrovačka, TZ Župe dubrovačke, župskim mažuretkama, Limenom glazbom Župe dubrovačke, Turnirom župskih mjesta, Osnovnom školom Župa dubrovačka, župskim vrtićem, lokalnim ugostiteljima i voditeljima društvenih domova. Njegovat će se i dosadašnja veoma dobra suradnja s TZ grada Dubrovnika i TZ Konavala.

S obzirom na neizvjesnu epidemiološku situaciju predstavljen je, analiziran  i usvojen plan rada koji ima tri verzije: za normalnu epidemiološku situaciju; stanje poput sadašnjeg i potpunu zabranu svih okupljanja, odnosno tzv. lockdown.  Nazočni karnevalisti su se složili da je u situaciji kad smo svi pod stresom zbog epidemioloških mjera, karnevo potreban i više nego u „normalna“ vremena.

Tako je u slučaju normalna epidemiološke situacija predviđeno 9. siječnja iduće godine organizirati  Primopredaju vlasti u jednom do  kafiću ili domova, zabave u kafićima i domovima 16.1., 23.1. i 6.2.2012.,  Četvrtak od poklada Večera u domu – šporki makaruli 11. veljače, Župski karnevo bi bio u subotu 6. ili 13. veljače te bi se održao na uobičajen način (osim odlaska u Cavtat), krajem siječnja bi se održala zabava župskog Vrtića, a 9. veljače ili krajem siječnja Dječja maškarata povorka od Srebrenog do hotela Astarea sa zabavom. Uslimi utorak je 16. veljače i planira se uobičajena zajednička povorka osobnim automobilima uz zdravice i zabavu u domu.

Ako na snazi i dalje bude trenutna epidemiološka situacija cijeli program će se održavati na otvorenom; Primopredaja na Trgu ŽK ili ispred doma u Martinovićima, ovisno o vremenskim prilikama Zabave na otvorenom (barem jedna subota) isto kao i na Četvrtak od poklada.
Župski karnevo bi se održao tako da povorke grupa pješice idu kroz mjesto iz kojeg su članovi grupe, a kasnije bi te grupe došle do Srebrenog gdje bi se čitao tekst na Trgu Župskog karnevala i održalo spaljivanje karnevala. Ultimi utorak bi bio kao nekad davno kada su karnevali samostalno polazili iz svojih mjesta - središta tradicionalnih karnevala, a ovisno o situaciji Zabava  bi bila ispred doma ili bi se održale mini zabave u središtima tradicionalnih karnevala – sve na otvorenom. Dječja maškarata bi se održala Po pola sata ili 45 minuta zabave na školskom dvorištu uz distancu među odjelima. Vrtić bi održao zabavu na otvorenom u dogovoru s djelatnicima vrtića i u skladu s epidemiološkim mjerama (grupa po grupa na otvorenom).

U slučaju pogoršanja situacije ili Lockdowna Primopredaja vlasti bi se održala uz Tekst i video objavljen na portalima, bila bi organizirana natjecanja preko Facebooka i Župčice;  Izbor najbolje individualne korona maske, Izbor najbolje obiteljske korona maske/ karnevalske maske,  14.2. Izbor najbolje (video) ljubavne karnevalske maske, Natječaj za najstariju župsku karnevalsku fotografiju, Natječaj za najbolju istinitu karnevalsku priču/ anegdotu .. Župski karnevo bi činile povorke obiteljskih grupa pješice kroz mjesto iz kojeg su članovi grupe. Grupe bi slale kratka videa na Facebook ili Župčicu. Kroz Župu bi išla Alegorijska kola (kamion) s razglasom, a čitanje župskog teksta i spaljivanje karnevala bi se snimalo za video prilog uz sudjelovanje po jednog predstavnika grupe. Na Ultimi utorak . Ultimi maškarani pojedinci i obitelji kruže autima bez zaustavljanja i zdravica, a i dječji programi bi se provodili kroz natječaj za najbolji likovni rad na temu maškara i natječaj za najbolju fotografiju maškaranog djeteta s korona maskom.