Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
Iz Udruge Deša Dubrovnik pozivaju na radionice "Slatki tjedan ususret Božiću"

Iz Udruge Deša Dubrovnik pozivaju na radionice "Slatki tjedan ususret Božiću"

Iz Udruge Deša Dubrovnik pozivaju sve sugrađane i posjetitelje grada na slatke radionice u DEŠI u tjednu 12-16.12. Pozvani su i veliki i mali da zajedno izrađuju gastro slastice dubrovačkog podneblja koje obogaćuju Božićne blagdane svih naših sugrađana i posjetitelja, njeguju nematerijalnu baštinu te provociraju okuse djetinstva. Slatki tjedan ususret Božiću sufinanciraju Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Hrvatska turistička zajednica.

Ponedjeljak 12.12.
17:00 – 19:00 h Radionica izrade keksića od marcipana i pinjola, Antonia Medo
Pinjoli su se sadili po cijelom našem području pa su bili dostupni i na našim pjacama.
Mletački su diplomati 11. rujna 1001. godine došli u Dubrovnik i kao znak dobre volje donijeli marcipan, slasticu koja je dobila ime po njihovu zaštitniku svetom Marku.
Ime potječe od sintagme „pan di San Marco“, odnosno „Marcipanis“, što bi u doslovnom prijevodu značilo „kruh Svetog Marka“. Od trenutka kada su Dubrovčani primili mletački poklon, marcipan postaje sastavni dio dubrovačkih gastronomskih delicija. Antonia će nam povezat pinjole i marcipan u male keksiće.

Utorak 13.12.
17:00 – 19:00 h Radionica – Kuglof od limuna, Fani Pijević
Kaže nam Fani “Mislim da nisi nikad nešto sočnije i ljepše probala...ja sam slučajno naletila na recept kad sam tražila neki recept za kuglof, a kako je bilo vrijeme limuna ovaj mi je zazvučao zanimljiv. Nisam uopće očekivala da ću otkriti nešto tako ukusno, sočno, meko, pufnasto....kad probaš vidit ćeš o čemu pričam. A svekrva mi je dala jedan stari kalup za kuglof, nema takvih više za kupit, mozda je malo i do kalupa.“ Tako će nam Fani od malo sastojaka izradit sočnu i ukusnu slasticu.

Srijeda 14.12.
17:00 – 19:00 h Radionica izrade kolačića od naranče i ružmarina, Mirna Sentić
U jednom zimskom keksiću, koji datira od davnina, smjestio se pak ružmarin i naranča fina. Na ovaj neobičan, a tako dobar spoj okusa, podsjetit će nas slatka radionica ususret Božicu. A zdravstvene benefite i prednosti konzumacije ovih mediteranskih kultura, prenijet će nam naša Mirna.

Četvrtak 15.12.
17:00 – 19:00 h Torta caprese s rogačem i kremom od limuna, Antonia Medo
Jedna od najpoznatijih čokoladnih talijanskih delicija bez brašna nastala greškom jednog talijanskog kuhara u povijesti, ovaj put u kombinaciji s rogačem kako bi je napravili dubrovačkom delicijom.

Petak 16.12.
17:00 – 19:00 h Radionica izrade savojate (piškote), Nina Smokvina
Brašno, cukar, jaja, šećer vanilija i korica limuna su osnovni sastojci za savojate ili domaće piškote. Naša Nina tijesto zamijesi pa ga istiskuje na tacnu, pospe šećerom u prahu i peče. Jedva čekamo probat!

Sve zainteresirane molimo da se prijave na broj telefona 020/311-625 ili putem maila na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Broj sudionika je ograničen.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • DLJI2