Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
Počinje natjecanje Hrvatsko stablo godine, među kandidatima Ljuta naranča na katove iz Kupara

Počinje natjecanje Hrvatsko stablo godine, među kandidatima Ljuta naranča na katove iz Kupara

Ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2022. godine počinje sutra, 1. rujna 2022. godine u 00:00:00 sati otvaranjem javnog glasovanja za izbor pobjednika natjecanja. Za titulu Hrvatskog stabla 2022. godine natjecat će se 5 kandidata, a samo jedan će imati priliku predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2023. godine.

Ovogodišnji kandidati su:

Naranča na katove (ljuta naranča – Citrus x aurantium) iz Kupara, Mlini, Dubrovačko-neretvanska županija;
Stabla Tinova djetinjstva (kostela ili košćela – Celtis australis) iz Vrgorca, Splitsko-dalmatinska županija;
Kostela (kostela ili košćela – Celtis australis) iz sela Jasenice, Zadarska županija;
Kostela uspomena (kostela ili košćela – Celtis australis) iz općine Gradac, Splitsko-dalmatinska županija;
Čarobna šuma (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Drežničkog polja, Ogulin, Karlovačka županija;
Glasovanje za Hrvatsko stablo 2022. godine počinje 1. rujna 2022. godine i traje do 30. rujna 2022. godine. Glasovati se može za jednog kandidata putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine (Tree of the year) u ime Republike Hrvatske nominirat će pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine na natjecanje za Europsko stablo 2023. godine. Natjecanje Stablo godine, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini, iz godine u godinu poprima sve veće razmjere što se tiče broja sudionika ali i glasača. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine simbolično se proglašava ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka svake godine. Ceremonija proglašenja tradicionalno se održava svake godine u Bruxellesu.

Upute za glasovanje:

Glasovanju se može pristupiti direktno putem poveznice – https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-2022-godine/ i službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – https://www.zastita-prirode-dnz.hr/.

Glasovati se može samo za jednog kandidata po izboru, potvrdom klika na internetskoj stranici.

Glasovanje traje od 1. rujna 2022. godine u 00:00:00 h do 30. rujna 2022. godine do 23:59:59 h.

Od 23. rujna 2022. godine do datuma proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine – 14. listopada 2022. godine rezultati glasovanja neće biti vidljivi.

Po završetku glasovanja i obradi pristiglih podataka, svečano će se proglasiti pobjednik natjecanja putem online platforme.

Cilj natjecanja Stablo godine (Tree of the year) je promocija bioraznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europe. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini ljudi koji o njima skrbe, a koja iziskuju našu brigu i zaštitu u budućnosti. Temelj ovog natjecanja je priča o samom stablu kojom se prikazuje važnost stabala za lokalnu zajednicu i njihova povezanost sa stanovnicima toga kraja. Time se u konačnici nastoji podići svijest javnosti o potrebi očuvanja stabala kao vrijednog prirodnog resursa važnog za život čovjeka, a posebice uslijed sve izraženijih klimatskih promjena.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije nositelj je predmetnog natjecanja već šestu godinu zaredom, te samim time čini važan dio u promociji prirodne baštine Republike Hrvatske diljem Europe.

Pozivaju se svi građani da se uključe u proces javnog glasovanja za izbor pobjednika predmetnog natjecanja te promociji natjecanja, a sve kako bismo zajednički doprinijeli zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti, a posebice onih zaštićenih – najvrjednijim resursom s kojim Republika Hrvatska raspolaže.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • 74 Dubrovačke Ljetne Igre
  • DLJI2