Ponedjeljak, 25 Rujan 2023
Zbog velikog zanimanja gostiju „Šetnje kroz povijest Mlina“ se produžuju do kraja rujna

Zbog velikog zanimanja gostiju „Šetnje kroz povijest Mlina“ se produžuju do kraja rujna

Zbog velikog zanimanja gostiju za „Šetnje kroz povijest Mlina“ Turistička zajednica Općine Župa dubrovačka odlučila je produžiti trajanje ovog programa do kraja rujna. Vođeni obilasci Mlina i dalje će biti organizirani svake subote s početkom u 10 sati, a mjesto okupljanja je ispred donjeg ulaza u hotel Astareu (kraj unutrašnjeg bazena i wellness centra). Program je na engleskom jeziku, besplatan je za sve sudionike i nije potrebna prethodna najava. Predviđeno trajanje je 1 sat i 30 minuta, a u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika događaj se neće odgađati već će biti upriličen u obliku predavanja.

Podsjetimo, riječ je o programu u kojem se kroz obilaske povijesnih lokaliteta posjetiteljima otkrivaju brojne zanimljivosti ovoga mjesta. Sudionici imaju priliku saznati detalje o župnoj crkvi svetog Ilara kao i velikom potresu iz 1667. godine u kojem je ovo sakralno zdanje potpuno uništeno. Ispod stoljetnog platana u Mlinima govori se o proizvodnji maslinovog ulja i brojnim mlinovima po kojima je mjesto dobilo ime. Kroz priču o crkvici svetog Roka otkrivaju se detalji o epidemijama kuge u Dubrovačkoj Republici nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom uz koju se veže legenda o borbi svetog Ilara i zmaja iz cavtatske špilje Šipun. Po dolasku u Beterinu mogu se čuti pojedinosti o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i spaljen. Na taraci „stare kuće" daje se povijesni prikaz ladanjskog zdanja uz poseban naglasak na lik i djelo Ruđera Boškovića koji je ovdje neko vrijeme boravio, a uz Beterinu je nezaobilazna priča i o seansama prizivanja duhova kao i tragičnoj smrti mlade pučanke.

Inicijator i voditelj programa je Vedran Mezei, autor povijesnog romana „Treći ključ“ čija se radnja velikim dijelom odvija upravo u Mlinima.

- Zahvalio bih se TZO Župa dubrovačka, posebno direktorici Anamariji Kusalo, na podršci i uspješnoj suradnji koju ostvarujemo već drugu sezonu zaredom. Jako mi je drago što sa „Šetnjama“ nastavljamo u rujnu i vjerujem da  se zanimanje gostiju za događaj i dalje nastaviti. Za dobar odaziv posjetitelja također mogu zahvaliti nesebičnoj podršci svih hotelskih kuća u Župi dubrovačkoj, ugostiteljskih objekta, turističkih agencija i njihovih „bookera
 
Na turama smo do sada imali goste iz gotovo svih krajeva svijeta, primjerice SAD-a, Perua, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Venezuele i, naravno, najviše iz europskih zemalja. Unatoč velikim vrućinama koje su nas pratile ovog ljeta, kroz povijest Mlina uspješno su prošetale i neke trudnice, bebe od svega nekoliko mjeseci kao i osobe koje su zakoračile u deveto desetljeće života. Bilo je i posjetitelja koji su se odlučili doći na turu nakon što su prethodno pročitali roman „Treći ključ“ kao i onih koji su knjigu kupili u knjižarama u Gradu svega nekoliko dana prije i tom prilikom saznali za „Šetnje“. Zahvaljujem se svim privatnim iznajmljivačima koji „Šetnje kroz povijest Mlina“ preporučuju svojim gostima te pozivam sve zainteresirane, kako goste tako i domaće, da nam se pridruže na nekoj od tura u rujnu - poručio je Mezei.   

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • 74 Dubrovačke Ljetne Igre