Subota, 20 Travanj 2024
Digitalna Noć muzeja 2021. petak, 29.siječnja - Virtualna izložba "Karantena Dubrovnik 2020.", predavanja i stručna vodstva

Digitalna Noć muzeja 2021. petak, 29.siječnja - Virtualna izložba "Karantena Dubrovnik 2020.", predavanja i stručna vodstva

U digitalnoj Noći muzeja 29. siječnja 2021. Dubrovački muzeji predstavit će virtualnu izložbu „Karantena Dubrovnik 2020.“ te nekoliko virtualnih predavanja i stručnih vodstava, koji će biti objavljeni na YouTube kanalu Dubrovačkih muzeja te na mrežnim i društvenim stranicama, Facebooku i Instagramu.

Virtualna izložba „Karantena Dubrovnik 2020.“ bit će dostupna za javnost u petak, 29. siječnja, u 18 sati na poddomeni mrežne stranice Dubrovačkih muzeja karantena.dumus.hr. Projekt je pokrenut u ožujku 2020. godine kao odgovor na pojavu pandemije virusa COVID-19. Dubrovački muzeji uputili su online poziv stanovnicima grada i okolice da dokumentiraju život iz vlastite perspektive. Preko 300  priloga prikupljene građe razvrstano je na fotografije, videe, pjesme i predmete te podijeljeno u pet tematskih cjelina, Topografija usnulog grada, Kreativni imaginarij, Kabinet čuda, Ekologija duha i Obliti privatorum publica curate. Projekt Karantena Dubrovnik 2020. nastavlja se i dalje, a građa koja se prikupi bit će sistematizirana u posebnom audio-vizualnom fondu, odnosno zbirci unutar Dubrovačkih muzeja. Autor izložbe je viši kustos Ivica Kipre. Grafičko oblikovanje i produkciju mrežne stranice izradila je tvrtka Novena d.o.o., a snimanje zvučnog zapisa UNIDU radio.

Muzejski savjetnik Đivo Bašić u 19 sati održat će virtualno predavanje „Gusari i pirati na Jadranu“. Stanovnici područja kao što su Dalmacija i Ilirik prihvatili su piratstvo kao vid bogaćenja na račun plovidbe starog Rima i drugih moćnih naroda. „Ozloglašene morske razbojnike - Ilire, Liburne i Histre“ spominju čak i rimski povjesničari. Najpoznatiji gusari prisutni na Jadranu su Neretljani, Normani, Omišani i Uskoci.

U 19:30 slijedi virtualno vodstvo kroz izložbu „Alati i kalafati“ više kustosice Ljerke Dunatov. Na izložbi je predstavljeno oko 200 predmeta iz Zbirke brodogradilišnog alata iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku. Brodogradilišni alati uglavnom su izrađeni od drva i metala, a kao vrijedna muzejska građa, počeli su se skupljati već od početka rada dubrovačkog Pomorskog muzeja.

Kroz virtualno predavanje „Kolo linđo - naša nematerijalna kulturna baština“ u 20 sati, viši kustos Ivica Kipre predstavit će nastanak, povijesni razvoj i kontekst izvedbe kola linđo na području dubrovačke okolice. Naglasci će biti stavljeni na društvenu ulogu plesa u zajednici, osobne priče, koreološke i glazbene elemente, te na ulogu plesa u oblikovanju lokalnih, ali i zavičajnog identiteta.  

Virtualno vodstvo kroz izložbu „U fotografskom atelijeru Antuna Miletića“ u 20:30 održat će viša kustosica Marina Filipović. Kasnih osamdesetih godina 19. stoljeća Antun Miletić je otvorio fotografski atelijer u Gradu. U svojem bogato opremljenom atelijeru  ovjekovječio je ne samo Dubrovčane, Primorce, Župljane, Konavljane, nego i sve one koji su htjeli trajnu uspomenu na svoj boravak u Dubrovniku.

Digitalnu Noć muzeja Dubrovački muzeji zaključit će u 21 sat, virtualnim predavanjem „Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice“ više kustosice Branke Hajdić, na kojem će biti predstavljeni najvrjedniji primjerci makedonskog tradicijskog ruha i veza koji su u Dubrovačke muzeje pristigli sakupljačkim radom Jelke Miš te donacijom Komisije za kulturnu suradnju FNRJ. Uz muzejske izloške, bit će predstavljeni i vrijedni primjerci iz fundusa FA Linđo, kao i privatnih kolekcionara.

Program Dubrovačkih muzeja za digitalnu Noć muzeja

29. siječnja 2021.

18:00 – Virtualna izložba „Karantena Dubrovnik 2020.“
Autor: viši kustos Ivica Kipre

19:00 – Virtualno predavanje „Gusari i pirati na Jadranu“
Autor: muzejski savjetnik Đivo Bašić

19:30 – Virtualno vodstvo kroz izložbu „Alati i kalafati“
Autorica: viša kustosica Ljerka Dunatov

20:00 – Virtualno predavanje „Kolo linđo - naša nematerijalna kulturna baština“
Autor: viši kustos Ivica Kipre

20:30 – Virtualno vodstvo kroz izložbu „U fotografskom atelijeru Antuna Miletića“
Autorica: viša kustosica Marina Filipović

21:00 – Virtualno predavanje „Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice“
Autorica: viša kustosica Branka Hajdić

PRIRODOSLOVNI MUZEJ DUBROVNIK

Okosnica programa Noći muzeja 2021. je izložba Mozaik bioraznolikosti. Izložba je zamišljena kao prikaz fundusa, koju čine elementi pojedinih zbirki, sastavljeni u tematsku cjelinu bioraznolikosti.

Popratni dio programa donosi edukativno-kreativne materijale za najmlađe posjetitelje.

Program

18.30 - 19.00 EDUKATIVNO-KREATIVNI MATERIJALI ZA NAJMLAĐE POSJETITELJE
Na službenoj Facebook stranici Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, najmlađi posjetitelji imat će priliku preuzeti edukativno-kreativne materijale na temu bioraznolikosti

19.00 - 21.00 MOZAIK BIORAZNOLIKOSTI
Na službenoj Facebook stranici Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik biti će prikazani kratki isječci novootvorene izložbe kako bi posjetitelje potaknuli na individualan posjet u nadolazećem razdoblju.

 Dom Marina Držića

17.00 - 18.30 - UPOZNAJTE RENESANSNI DUBROVNIK
Dom Marina Držića u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika organizira besplatno tematsko vođenje za posjetitelje Grada Dubrovnika u Noci muzeja 2021. s ciljem upoznavanja renesansnog Dubrovnika te lika i djela najvećeg dubrovačkog i hrvatskog komediografa Marina Držića (1508 – 1567). Upoznajte svakodnevicu života renesansnog Dubrovnika, ali i detalje Držićeve živopisne biografije.

18.00 - 19.00 -  ONLINE LIKOVNA RADIONICA DOMA MARINA DRŽIĆA “SVIJET DRŽIĆEVIH INDIJA U PAPIR MAŠEU” 1.-3. EPIZODA
Dom Marina Držića u sklopu pedagoške djelatnosti izvodi online likovne radionice papir mašea “Svijet Držićevih Indija”.Radionica će se realizirati interaktivno kroz 8 video uradaka koji će biti postavljeni na mrežne stranice Doma Marina Držića,. Kroz on-line radionicu „Svijet Držićevih Indija“ sudionici će se upoznati s opusom Marina Držića s posebnim naglaskom na komediju Dundo Maroje.

19.00 - 01.00 - ONLINE KVIZ O POZNAVANJU LIKA I DJELA MARINA DRŽIĆA “NEKA TE UPITAM JEDNU STVAR
Online kviz o poznavanju lika i djela Marina Držića “Neka te upitam jednu stvar” na hrvatskom i engleskom jeziku. Pozivamo vas da na mrežnim stranicama Doma Marina Držića https://muzej-marindrzic.eu/kviz/ provjerite svoje znanje o najvećem hrvatskom komediografu, a ukoliko odgovorite točno na određeni broj pitanja putem e-maila ćemo vam poslati diplomu.

17.00 - 01.00 - DRŽIĆEVA ONLINE STVARAONICA
Za naše najmlađe i najdraže posjetitelje pripremili smo Držićevu online stvaraonicu – edukativne likovne materijale za djecu – listići za bojanje vezanih uz život i djelo Marina Držića dostupni na našim mrežnim stranicama https://muzej-marindrzic.eu/drziceva-online-stvaraonica/

16.00 - 01.00 - ELEKTRONIČKA IZDANJA SVIH DJELA MARINA DRŽIĆA
Elektronička izdanja svih djela Marina Držića koja se mogu besplatno preuzeti u različitim formatima (web, pdf i ePub) na mrežnim stranicama Doma Marina Držića https://muzej-marindrzic.eu/e-knjiznica/

16.00 - 01.00 - DIGITALNO IZDANJE LEKSIKONA MARINA DRŽIĆA
Za sve držićoljupce digitalno izdanje Leksikona Marina Držića https://leksikon.muzej-marindrzic.eu/ – temeljito obrađen Držićev književni opus, njegova tiskana i rukopisna djela uz svaku natuknicu sadrži bibliografski opis, kratak sadržaj, žanrovski, versifikacijski, stilski i komparativni opis, kazališni aspekt Držićevih djela, prostore u kojima su izvođene njegove drame, kazališne družine.

20.00 - 01.00 - IZDAVAČKA DJELATNOST DOMA MARINA DRŽIĆA
Ustanova u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića posljednjih godina predano radi na približavanju Marina Držića (1508. – 1657.) široj publici i brendiranju njegova lika i djela među domaćom, ali i stranom populacijom. I ljubav prema knjigama ima svoje mjesto među brojnim oblicima ljubavi, stoga će ovo biti još jedna prilika za predstavljanje bogate izdavačke djelatnosti Doma Marina Držića.

21.00 - 01.00 - LJUBAV U DOBA MARINA DRŽIĆA
A što je ljubav? “Ljubavi ke oblas, pod suncem koje sja, / satira svaku vlas” ili upravo suprotno: “Amor nije amor, zlato je amor”? Otkrit ćete kako je u djelima Marina Držića ona sve to i još puno više.

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

Predstavit će se virtualna izložba „Utvrda slobode“ nastala u suradnji MDRD i građana grada Dubrovnika tijekom lockdown vremena u 2020. Prezentirat će se digitalizirana i prikupljena muzejska građa iz vremena Domovinskog rata, darovana od strane naših virtualnih posjetitelja kao i nadopunjeni podaci u katalogu muzejskih predmeta koji su ostvareni suradnjom stručnih djelatnika i stanovnika Dubrovačko neretvanske županije tijekom akcije muzeja u vremenu Korona krize „Utvrda slobode - pronađite se, javite nam, ispravite, nadopunite“.

Program

20.00 - 21.00 - UTVRDA SLOBODE
Aktivnošću stavljamo naglasak na opravdanost dosadašnjeg stručnog rada na sustavnoj digitalizaciji muzejske građe čiji je izravni rezultat njena veća dostupnost, a samim tim i povećan interes šire javnosti i jačanje veza s publikom. Izložbom predstavljamo komuniciranje MDRD tijekom 2020., preko digitalnih kanala, sa lokalnom zajednicom u uvjetima krize.

Umjetnička galerija Dubrovnik

Svi programi bit će plasirani na službenoj Facebook stranici UGD (https://www.facebook.com/momadubrovnik) dok će jedan dio programa, anketa "Što je to muzej?" biti prikazivan cijeli dan na projekciji u atriju muzeja. Također, posjetitelji će u radnom vremenu muzeja, od 10:00 do 18:00 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik moći razgledati izložbu Lovra Artukovića "Usporavanje" i Katarine Alamat Kusijanović "Mensura" te u Galeriji Dulčić Masle Pulitika obljetničku izložbu Mata Celestina Medovića.

Sažetak programa u Noći muzeja

Umjetnička galerija Dubrovnik i ove je godine pripremila bogat program za sve uzraste koji će biti prezentiran digitalno, točnije na službenoj Facebook stranici UGD. Posjetitelji će tako moći vidjeti anketu u kojoj su sudjelovala djeca pod nazivom "Što je to muzej?", potom virtualnu izložbu "Crno-bijeli svijet Umjetničke galerije Dubrovnik" u kojoj će se posjetitelje provesti vilom Banac 1950-ih godina. Nakon toga slijedi predstavljanje izložbe "Usporavanje" kroz perspektivu umjetnika Lovra Artukovića, potom virtualna šetnja izložbom "Mensura" Katarine Alamat Kusijanović, online izložba "Tragom sakralnih djela Mata Celestina Medovića na širem dubrovačkom području i Pelješcu" i naposljetku art kviz o modernoj i suvremenoj umjetnosti.

Digitalni program

16.00 - 17.00 ANKETA "ŠTO JE TO MUZEJ?"
17.00 - 18.00 CRNO-BIJELI SVIJET UMJETNIČKE GALERIJE DUBROVNIK
18.00 - 19.00 IZLOŽBA "USPORAVANJE" LOVRA ARTUKOVIĆA IZ AUTOROVE PERSPEKTIVE
19.00 - 20.00 VIRTUALNA ŠETNJA KROZ IZLOŽBU KATARINE ALAMAT KUSIJANOVIĆ "MENSURA"
20.00 - 21.00 ONLINE IZLOŽBA - TRAGOM SAKRALNIH DJELA MATA CELESTINA MEDOVIĆA NA ŠIREM DUBROVAČKOM PODRUČJU I PELJEŠCU
21.00 - 22.00 ART KVIZ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI