Utorak, 23 Travanj 2024
Odradila se i posljednja šetnja s Borisom Njavrom i prijateljima od Onofrijeve fontane do Zelene place

Odradila se i posljednja šetnja s Borisom Njavrom i prijateljima od Onofrijeve fontane do Zelene place

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, 3. listopada, odradila se i posljednja šetnja nazvana 'manča' s Borisom Njavrom i prijateljima, a đir je krenuo od Onofrijeve fontane, do Iza Roka, kroz Ulicu od puča, do Zelene place gdje su se teška srca svi rastali i oprostili jedni od drugih do možda neke buduće proljetne šetnje.

Tijekom tri rujanske i jedne listopadske subote itinererom zapisanim na stranicama knjige „Ulicama Grada“, Boris Njavro i prijatelji proveli su svu zainteresiranu čeljad onuda kuda su neki već davno prošli, onuda kuda prolazimo, a neki će tek proći. Svaki đir otkrio je tajne nekog drugog dijela Grada unutar mira. Išlo se tako put Karmena, sv. Marije, Pelina i Prijekoga te danas Ulicom od puča i svim poprečnim ulicama.

Od kantuna do kantuna, Njavru su se pridružili mnogi prijatelji, poznavatelji, ljubitelji i stanovnici Grada poput turističkog vodiča Frana Hakličke, ljubitelja povijesti Damira Račića, zatim predsjednice Udruge dubrovačkih vodiča Maje Milovčić, turističke vodičke Tee Batinić i povjesničara umjetnosti Tomislava Šuljka, pa Seke Kisić, Darije Tomović, Vesne Miletić, Đeri Zekić, Nevenke Đirlić rođ. Grošeta, Mata Brnjića, Nikše Violića i mnogih drugih.

Pri dolasku pred Narodnu knjižnicu Grad, organizatorica ovoga događanja, knjižničarka Matija (Tija) Nenadić, podijelila je istaknutim sudionicima poklone iz suvenirnice Dubrovačkih knjižnica. Poseban trenutak bio je kada je na Zelenoj placi za kraj susreta Nevenka Đirlić čitala tekstove iz monografije Ivana Gundulića objavljene na 300. obljetnicu pjesnikova rođenja.

Ovo događanje održavalo se u sklopu manifestacije Dani europske baštine 2020. koji se ove godine održavaju pod motom  „Baština i obrazovanje – učenje za život“ i u sklopu projekta Kultura u điru.