Ispiši ovu stranicu
Od kantuna do kantuna Boris Njavro i prijatelji ovoga puta obilazili Peline i Prijeko

Od kantuna do kantuna Boris Njavro i prijatelji ovoga puta obilazili Peline i Prijeko

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica treću subotu za redom ,26. rujna, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro i prijatelji vodili su svu zainteresiranu čeljad ulicama Grada. Unatoč kiši, obilazak Prijekoga i Pelina nikome nije teško pao.

A išlo se od Dominikanaca preko Ulice Prijeko do Žudioske i Sinagoge te gore Zlatarskom na Peline do crkvice Svetog Jakova Pipunara, u koju je nas je uvela slikarica Ivana Jovanović Trostmann, pa skalinima uz Peline pored svih tih ulica do Minčete, skriveni od kiše, te dolje nazad kroz labirint ulica Ispod Minčete, Plovanim skalinima do đardina obitelji Tomović, te niza skale do crkvice Od Sigurate, pored Duičinih skalina i Ulica Mala, niz Medovićevu, pored Male braće na Stradun.

- Uz sve koji su s nama bili i danas, velika pomoć iznova bio mi je gospar Frano Haklička, neizostavni lik naših đireva Gradom i veliki znalac svakog detalja Grada. Zahvaljujući gsopar Franu obišli smo Sinagogu, uz njegovo vodstvo i pojašnjenje. Zatim i ovaj put pomoć u sjećanjima i Damira Račića, a tu su bile i gospođe Maja Milovčić, predsjednica Udruge dubrovačkih vodiča, zatim Seka Kisić i Darija Tomović, od prvog đira. Darija Tomović nam je u Minčeti pričala kako im je bilo unutra kao skloništu za vrijeme Domovinskog rata, zatim nas je odvela u svoj đardin na vrhu Pelina s kojeg se vidi cijeli Grad. Uz njih, te uz sve ostale, tu je bila i ovaj put Vesna Miletić koja nam je pričala lijepu priču na Mrtvom zvonu u prošlom điru. U crkvicu Od Sigurate uvela nas je časna sestra Marislava, pokazala nam i Muzej i tri njihova mala Bambina – zahvalio je Njavro svim prijateljima i sudionicima ove male pustolovine koja se nastavlja još jednu subotu.

Idući susret, četvrti i zadnji, stoga i nazvan Manča (ostatak) je u subotu, 3. listopada u 10:30 ura ispred Onorfijeve fontane, a đir kreće od Iza Roka, kroz Ulicu od puča, do Zelene place, te iznova na donji dio Prijekog.