Subota, 13 Srpanj 2024
Kinematografi Dubrovnik dio projekta prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska

Kinematografi Dubrovnik dio projekta prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska

Kinematografi Dubrovnik jedan su od šest partnera koji sudjeluju u projektu "REEL - Filmsko putovanje kroz Italiju i Hrvatsku". Projekt se bavi održivim turizmom koji kao alat kulturne promocije destinacije koristi sedmu umjetnost, film. Projekt je financiran iz programa Interreg Italija-Hrvatska 2021-2027, s ukupnim proračunom od 2.039.217,00 € (ERDF 1.631.373,60 €, sufinanciranje 407.843,40 €), a započeo je 1. ožujka 2024 s trajenjem do 31. kolovoza 2026. Godine. U realizaciji REEL-a sudjeluju tri talijanska i tri hrvatska partnera iz šest različitih regija. Uz Kinematografe Dubrovnik tu su Apulia Film Commission Foundation, kao vodeći partner, Istarska kulturna agencija IKA, Art-kino Rijeka, Grad Venecija i Općina Rimini. Pridruženi partneri su Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pazin.

Budući da filmska povjest Dubrovnika traje gotovo 100 godina i iznimno je važan svjedok kulture, umjetnosti i života na ovom području, Kinematografi Dubrovnik nisu dvojili prihvatiti partnerstvo u REEL projektu kako bi “filmskim turistima” ponudili inovativno i jedinstveno iskustvo dubrovačke filmske povijesti. Cjelokupni iznos kojeg će Kinematografi Dubrovnik dobiti za realizaciju postavljenih cijljeva kroz sljedećih 30 mjeseci iznosi ukupno 418.243,00 € (ERDF 334.594,40 € i sufinanciranje Grad Dubrovnik 83.648,60 €).

Tri su glavna cilja koja su se Kinematografi Dubrovnik obvezali ostvariti kroz projekt prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska. Prvi je osmišljavanje i digitalizacija filmskih tura koja za glavni cilj ima poboljšanje vidljivosti Dubrovnika na filmskoj karti svijeta i stvaranje alternativnih ruta pomoću mobilne aplikacije. Tome u prilog ide da će se osim istaknutih lokacija na kojima su snimani poznati filmovi i serije (Robin Hood, Ratovi zvijezda VIII, Igra prijestolja itd.), u turističkoj digitalnoj filmskoj turi prvenstveno obilježiti lokacije snimanja manje poznatih, ali kvalitetnih nekomercijalnih filmskih naslova kojima je Dubrovnik kroz povijest bio kulisom. Za Kinematografe Dubrovnik najvažniji dio projekta je muzealizacija poznatih filmskih artefakata koji će svoje mjesto naći u prostoru Luže, a koja će kroz sljedećih 30 mjeseci dobiti potpuno novi izgled prilagođen današnjim trendovima. Treći dio realizacije REEL-a je organizacija prekograničnog kampa za mlade koji ima za cilj pružanje audio-vizualne edukacije – budući da imamo više nego dovoljno iskustva u ovoj vrsti aktivnosti. Ideja je spojiti ovu aktivnost s našim DUFFom – Filmskim festivalom za djecu i mlade iz mediteranskih zemalja koji se održava svake godine u listopadu.
Aktivnosti na projektu REEL službeno su započele uvodnim sastankom u svibnju kojeg je organizirao vodeći partner - Apulia Film Commission Foundation - održanom u Kući filma (Apulia Film House) u Bariju na kojem su sudjelovali predstavnici svih partnera uključenih u ovaj europski projekt.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • 75 Dubrovačke Ljetne Igre